Strateji oluşturmak için performans ölçüm sistemlerinin kullanılması ve örgütsel performansa olan etkilerinin araştırılması
Using performance measurement systems to build strategy and investigation of their impact on organizational performance
- Tez No: 760857
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL HALEFŞAN SÜMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik yönetim, Performans ölçüm sistemleri, Dengeli sonuç kartı, Örgütsel performans, Strategy, Strategic Management, Performance Measurement Systems, Balance Scorecard, Organizational Performance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Mevcut veriler, çok sayıda firmanın geçen on yıllık süre zarfında performans ölçüm ve yönetim sistemlerini kayda değer biçimde değiştirdiğini ortaya koymaktadır. Bu dönüşümün önemli bir bölümünü stratejik performans ölçüm sistemlerinin benimsenmesi oluşturmuştur. Söz konusu bu geniş çaplı benimseme sürecini destekleyecek şekilde, stratejik performans ölçüm sistemlerinin performans üzerinde faydalı etkisi olduğu ve bu etkinin öncelikli olarak stratejik performans ölçüm sistemlerinin amaçlanan stratejilerin başarılı bir şekilde uygulanmasına olan sayesinde başarılacağı ifade edilmektedir. Stratejilerin oluşturulma sürecindeki yapılan çalışmalar ve izlenilen yöntemler önemlidir. Temel Performans Göstergeleri, bir kuruluşun amaç ve hedeflerine ulaşmasını sağlamak için bir kuruluş içindeki süreçleri değerlendirmek, yönetmek ve geliştirmek için kullanılır. Ek olarak, farklı şirketlerin, fabrikaların, departmanların, ekiplerin ve bireylerin performansını karşılaştırmak için performans ölçümleri de kullanılır. Ağırlıklı finansal ölçüleri kullanarak performansı değerlendirmeye yönelik geleneksel yöntemler, kurumsal performansın değerlendirilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. 1980'lerde ve 1990'ların başında, yöneticiler finansal göstergelerini yetersiz buldular ve performansı ölçmek için yeni yollar aramaya başladılar. Çoğu şirket tarafından kullanılan finansal standartlar, kurumsal yönetim için değil, finansal tabloların hazırlanması için geliştirildi ve bu nedenle karar verme süreçleri için yetersizdi. Bu çalışmada, performans göstergelerini kullanarak oluşturulan stratejinin başarıya ulaşması, kullanılan özgün stratejik yönetim modeli, modelin çıktısı, yapılan çalışmalar ile sentezlenmiş dengeli sonuç kartı yönteminin bir işletmede başarı ile tatbik edilebileceğini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Available data reveal that many firms have significantly changed their performance measurement and management systems over the past decade. An important part of this transformation was the adoption of strategic performance measurement systems. In support of this widespread adoption process, it is claimed that strategic performance measurement systems have a beneficial effect on performance and this effect will be achieved primarily through strategic performance measurement systems' successful implementation of the intended strategies. The methods used in the formation of strategies are very important for businesses. Performance measures are used in the evaluation, control and development of processes in the enterprise to ensure that enterprises achieve their goals and objectives. In addition, performance measures are also used to compare the performance of different businesses, factories, departments, teams and individuals. In the valuation of business performance, traditional performance valuation methods with weighted financial criteria have been widely used. In the 1980s and the first half of the 1990s, managers found financial measures insufficient and began to seek new performance appraisal methods. Because the financial criteria used in most businesses were developed to be used in the preparation of financial statements rather than business management, they were insufficient in the decision-making process. In this study, it is aimed to reveal how a balanced scorecard method, which is synthesized with the success of the strategy created by using performance parameters, the original strategic management model used, the output of the model and the studies done, can be applied successfully in a business.