Kalıcı kalp pili takılan hastalarda aksiller venöz çadırlaşma tekniği uygulanarak yapılan ponksiyonların erken ve geç dönem komplikasyonlara etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effect of punctures performed with axillary venous tenting technique on EARLY and late complications in cardiac implantable electronic devices implantation
  1. Tez No: 760894
  2. Yazar: EMRE MELİK FAİDECİ
  3. Danışmanlar: UZMAN SEVGİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: AVP, CİED, kontrast venografi, venöz çadırlaşma, komplikasyon, AVP, CIED, complication, contrast venography, vein tenting
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kardiyak implante edilebilir elektronik cihazlar (CİED) günümüzde kalp ileti sistemiyle ilgili birçok hastalıkta kullanılmaktadırlar. CİED implantasyon oranlarındaki artış aynı zamanda prosedürel komplikasyonların daha iyi anlaşılması, yönetilmesi ve yeni implantasyon tekniklerinin geliştirilmesine imkan sağlamıştır. Aksiller ven ponksiyonu ile CİED implante edilen hastalarda standart yaygın kullanılan bir uygulama olan kontrast venografiye göre venöz çadırlaşmanın görülerek ponksiyon yapılmasının pnömotoraks, cep enfeksiyonu, cep hematomundan oluşan erken dönem ve lead bütünlüğünde bozulmayı içeren uzun dönem komplikasyonları açısından avantajlı olup olmadığının incelenmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM Ocak 2018 ve Aralık 2020 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim ve Araştırma hastanesi ve Mersin Şehir Hastanesi Kardiyoloji kliniklerine yatan aksiller venöz yoldan kontrast venografi veya venöz çadırlaşma tekniği kullanılarak CİED implante edilen 464 hasta retrospektif gözlemsel çalışmaya dahil edildi. Hastalara implante edilen CİED türleri; kalıcı pacemaker, kardiyoverter defibirlatör ve kardiyak resenkronizasyon tedavisi şeklinde kaydedildi. İlk 1 ay içinde gelişen cep enfeksyonu, cep hematomu, pnömotoraks erken dönem komplikasyonlar olarak tanımlandı. Ayrıca erken dönem komplikasyonların toplamı ise total komplikasyon olarak değerlendirildi. 1 yıl içerisinde gelişen lead bütünlüğünde bozulma ise geç dönem komplikasyon olarak kabul edildi. BULGULAR Çalışmamızda total komplikasyon oranı %5.2 olup alt grupları incelendiğinde pnömotoraks %1.7, cep enfeksiyonu %0.9 ve cep hematomu %2.6 olarak saptandı. Lead bütünlüğünde bozulma ise %2.4'dü. Hastaların yaş ortalaması 66.9±14.1 ve %69.22'si erkekti. Venöz çadırlaşma olanlar ve olmayanlar karşılaştırıldığında cep hematomu ve total komplikasyon, venöz çadırlaşma grubunda anlamlı olarak düşük saptandı. Total komplikasyonun ve cep hematomunun bağımsız prediktörlerini değerlendirmek için yapılan lojistik regresyon analizinde venöz çadırlaşmanın yokluğu bağımsız prediktör olarak saptandı. Pnömotoraksın bağımsız prediktörleri sigara kullanımı ve kronik obstruktif akciğer hastalığı saptandı. Diabetes mellitus ise cep enfeksiyonunun bağımsız prediktörü olarak saptandı. Lead bütünlüğünde bozulmanın bağımsız prediktörleri ise vücud kitle indeksi, cep enfeksiyonu, pnömotoraks ve total komplikasyon olarak saptandı. SONUÇ Çalışmamızda total komplikasyon ve cep hematomu alt grubunda venöz çadırlaşma yönteminin kontrast venografiye üstün olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Cardiac implantable electronic devices (CIED) are currently used in many diseases related to the cardiac conduction system. The aim of this study is to examine whether puncture by visualizing venous tenting is advantageous in terms of early-term complications including pneumothorax, pocket infection, pocket hematoma and long-term complications including lead integrity deterioration compared to contrast venography, which is a standard commonly used practice in patients implanted with a CIED by axillary vein puncture. MATERIAL AND METHODS Patients were implanted CIED via the axillary venous route using contrast venography or venous tenting technique at cardiology clinics of Bağcılar Training and Research Hospital and Mersin City Hospital between January 2018 and December 2020 were included in this retrospective study. Demographic, clinical and laboratory parameters were retrieved from hospital database and patients' files. Pocket infection, pocket hematoma, and pneumothorax that developed within the first month were defined as early complications. In addition, lead integrity that developed within 1 year was accepted as a late complication. RESULTS There was a total of 464 patients (321 male, 69.2%) in the study. The mean age was 66.9±14.1. In this study, the total complication was detected 5.2%, and when the subgroups were examined, pneumothorax was 1.7%, pocket infection was 0.9% and pocket hematoma was 2.6%. Lead integrity was 2.4%. When the patients were grouped according to venous tenting; pocket hematoma and total complications were significantly lower in venous tenting group. Absence of venous tenting was found as an independent risk factors for total complication and pocket hematoma. Furthermore, smoking and chronic obstructive pulmonary disease were established as independent risk factors for pneumothorax. Diabetes mellitus was found as independent risk factors for pocket infection. CONCLUSION Our study showed that the venous tenting method was better than contrast venography in the subgroup of total complications and pocket hematoma.