Currency depreciation and income inequality in a dollarized economy: the case of Turkey
Dolarize olmuş bir ekonomide kurdaki değer kaybı ve gelir dağılımı eşitsizliği: Türkiye örneği
  1. Tez No: 760902
  2. Yazar: HASAN ALTUĞ ÖZASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU TOMRİS AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dolarizasyon, Döviz Kuru, Değer Kaybı, Gelir Eşitsizliği, Türkiye, Dollarization, Exchange Rate, Depreciation, Income Inequality, Turkey
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Para biriminin değer kaybetmesinin mi dolarizasyona neden olduğu yoksa dolarizasyonun mu para biriminin değer kaybına neden olduğu konusunda literatürdeki tartışmalar devam etmektedir. Türkiye gibi yüksek oranda dolarize olmuş bir ülkede, yerel para biriminin değer kaybetmesi gelir eşitsizliğini artırabilir. Bu makale, Türk Lirasının değer kaybı ile dolarizasyon arasındaki ilişkiyi ampirik olarak inceleyerek ve ardından Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve dolarizasyonun 2001 ve 2020 yılları arasında Türkiye'nin GINI katsayısı üzerindeki etkilerini inceleyerek bu iki konuyu tartışmaktadır. GARCH analizi nominal döviz kuru hareketinin, hipotezimizle tutarlı olarak, dolarizasyonun Granger nedeni olduğunu gösterdi. Daha sonra bu çalışmada, Türkiye'de uzun dönemli ilişki saptaması için Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif Sınır Testi (ARDL) yaklaşımı kullanılırken, nominal döviz kurundaki değer kaybı ve dolarizasyon oranı ile GINI katsayısı arasındaki kısa dönem ilişki için ise Vektör Hata Düzeltme Modeli (VECM) uygulanmıştır. Türk Lirası'ndaki nominal değer kaybının kısa vadede Türkiye'de gelir eşitsizliğini kötüleştirdiğini ve dolarizasyondaki artışın hem kısa hem de uzun vadede gelir eşitsizliğini artırdığını tespit ettik. Bu çalışmada ayrıca Türkiye'de işsizlikteki artışın gelir eşitsizliğini azalttığı, kişi başına ekonomik büyümedeki artışın gelir eşitsizliğini artırdığı ve enflasyondaki artışın gelir eşitsizliğini azalttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There has been an on-going debate whether currency depreciation causes dollarization or vice versa. And in a highly dollarized country, like Turkey, depreciation of the domestic currency may increase income inequality. This paper discusses these two related issues by empirically examining the relationship between the depreciation of Turkish Lira and dollarization and then examining the impacts of the depreciation of Turkish Lira and dollarization on GINI coefficient of Turkey between 2001 and 2020. The GARCH analysis suggested that nominal exchange rate movement is the Granger cause of dollarization which is consistent with our hypothesis. And then this paper applied the Auto Regressive Distributed Lag (ARDL) bounds testing approach for the long run relationship and applied Vector Error Correction Model (VECM) for the short run relationship between nominal exchange rate depreciation and GINI coefficient in Turkey. We find that nominal depreciation of Turkish Lira worsens income inequality in Turkey in the short-term and an increase in dollarization aggravates income inequality both in the short and the long term. This study also found that an increase in unemployment decreases income inequality, an increase in economic growth per capita increases income inequality and an increase in inflation decreases income inequality in Turkey.