6.sınıf öğrencilerinin farklı değişkenler açısından çevreye karşı tutum ve farkındalıklarının incelenmesi
Examination of 6th grade students' attitudes and awareness towards the environment in terms of different variables
- Tez No: 760941
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre sorunları, Farkındalık, Tutum, Attitude, Awareness, Environment, Environmental problems
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin çevre sorunlarına ilişkin tutum ve farkındalık düzeylerinin anne eğitim durumu, baba eğitim durumu ve cinsiyet değişkenleri bakımından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Sivas ilindeki üç devlet okulunda öğrenim gören 247, 6.sınıf öğrencisine çevre problemlerine dair tutum ve farkındalık ölçeği uygulanmış ve bu ölçekler dahilinde öğrencilerden yanıtlar alınmıştır. Araştırmanın çalışma grubunun oluşturulmasında uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırma verileri Çatalkaya (2019)'nın geliştirdiği çevresel farkındalık ölçeği (36 madde) ve Yaşaroğlu ve Akdağ (2013)'ün geliştirdiği çevreye yönelik tutum ölçeği (32 madde) ile toplanmıştır. Toplanan sayısal verilerin analiz aşamasında betimsel istatistik, bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi-ANOVA tekniklerinden faydalanılmış olup manidarlık düzeyi .05 kabul edilmiştir. Ulaşılan bulgulara dayalı olarak öğrencilerin çevre problemlerine dair tutum ve çevre problemleriyle ilgili farkındalık düzeylerinin yeterli düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ek olarak çevre sorunlarına ilişkin tutumlarının cinsiyet ve ebeveyn öğrenim durumu açısından ise herhangi bir farklılık olmadığı görülmüştür. Diğer taraftan öğrencilerin çevre sorunlarına yönelik farkındalık düzeylerinin cinsiyet ve ebeveyn öğrenim durumu bazında farklılaşmadığı sonucu ortaya çıkmıştır. 2022, 65 Sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the attitudes and awareness levels of secondary school 6th grade students towards environmental problems in terms of mother's education level, father's education level and gender variables. For this purpose, an attitude and awareness scale about environmental problems was applied to 247 6th grade students studying at three public schools in Sivas and answers were received from the students within these scales. Convenience sampling method was used in the formation of the study group of the research. The research was designed in the screening model, which is one of the quantitative research methods. Research data were collected with the environmental awareness scale (36 items) developed by Çatalkaya (2019) and the attitude scale towards the environment (32 items) developed by Yaşaroğlu and Akdağ (2013). In the analysis phase of the collected numerical data, descriptive statistics, independent groups t-test and one-way analysis of variance-ANOVA techniques were used and the significance level was accepted as .05. Based on the findings, it was determined that the students' attitudes towards environmental problems and their awareness levels about environmental problems were at a sufficient level. In addition, it was observed that there was no difference in attitudes towards environmental problems in terms of gender and parental education status. On the other hand, it was concluded that the awareness levels of the students towards environmental problems did not differ on the basis of gender and parental education status. 2022, 65 Pages