Effect of transactional and transformational leadership styles on financial performance of a company: A case study of real estate businesses in Istanbul
İşlemsel ve dönüşümsel liderlik tarzlarının işletmelerin finansal performansına etkisi: İstanbul gayrimenkul işletmeleri örneği
- Tez No: 760957
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HIZIR KONUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Leadership style, transformational, transactional, financial performance, real estate market, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı, İstanbul'daki gayrimenkul işletelerindeki yöneticilerin liderlik tarzlarının (Dönüşümsel ve İşlemsel Liderlik), işletmenin finansal performansına etkisini göstermek ve değerlendirmektir. Bununla birlikte, araştırma dönüşümsel liderler ve işlemsel liderlerlik tarzlarını kıyaslamayı amaçlamaktadır. Farklı liderlik tarzlarının bir örgütün performansı üzerinde etkili olduğuna dair bazı kanıtlar bulunmaktadır. Ayrıca, aynı işletmede farklı liderlik tarzlarının uygulanmasının da farklı sonuçlara sebep olduğunu gösteren bazı sonuçlar elde edilmiştir. Finansal performans bu sonuçlardan biridir. Son yıllarda Türkiye'de gayrimenkul sektörü önemli ölçüde gelişti ve çok sayıda yabancı alıcı bu sektöre yatırım yapıyor. Bu bağlamda, bu tür firmaların liderlik tarzlarını ve finansal performans ile ilişkisini kavramak gereklidir. Bu amaçla, araştırma için Türkiye'deki 94 gayrimenkul işletmesinden anket ile veri toplanmıştır. Sonuçlar lineer regresyon analizi kullanılarak test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, işlemsel ve dönüşümsel liderlik tarzları ile finansal performans arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu araştırmanın sonuçları, yatırımcılara, yöneticilere ve akademisyenlere, finansal açıdan başarılı firma performansı yaratma ve bunu gelişmekte olan ülkelerde sürdürme yolunda dönüşümsel ve işlemsel liderlik tarzlarının önemini kavramalarında yardımcı olacak kılavuzlar sağlayacaktır. Sonuçlar, özellikle gayrimenkul sektöründe daha rekabetçi olmak isteyen işletmelerin, işlemsel liderlik tarzlarından daha yüksek finansal performans ve sürdürülebilirlik ile ilişkili olduğu için dönüşümsel bir liderlik tarzı benimsemeyi düşünmelerini önermektedir. Anahtar kelemeler: Liderlik tarzı, dönüşümsel, işlemsel, finansal performans, emlak piyasası, Türkiye.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to show and evaluate the effect of the leadership styles (Transformational and Transactional Leadership) of managers in real estate businesses in Istanbul on the financial performance of the organization. In addition, the research aims to compare transformational leaders and transactional leadership styles. There is some evidence that different leadership styles have an impact on the performance of an organization. In addition, some results have been obtained showing that the application of different leadership styles in the same organization also causes different results. Financial performance is one of these results. In recent years, the real estate sector in Turkey has developed significantly and many foreign buyers are investing in this sector. In this context, it is necessary to grasp the leadership styles of such organizations and their relationship with financial performance. For this purpose, data were collected from 94 real estate organizations in Turkey for the research. Results were tested using linear regression analysis. The results show that there is a positive relationship between transactional and transformational leadership styles with financial performance. The results of this research will provide guidelines to assist investors, managers, and academics in understanding the importance of transformational and transactional leadership styles in creating and sustaining financially successful firm performance in developing countries. The results suggest that businesses that want to be more competitive, especially in the real estate sector, should consider adopting a transformational leadership style as it is associated with higher financial performance and sustainability than transactional leadership styles.