Destinasyon imajı ve deneyimin destinasyon aşkına etkisi: Nevşehir ili örneği
The impact of the destination image and experience on the destination brand love: Case of Nevşehir
- Tez No: 761042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU EREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon Aşkı, Destinasyon Deneyimi, Destinasyon İmajı, Nevşehir, Kapadokya, Destination Love, Destination Experience, Destination Image, Nevşehir Cappadocia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Araştırmanın amacı destinasyon imajı ve destinasyon deneyiminin destinasyon aşkı üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Literatür taraması sonucunda hipotezler geliştirilmiş ve bu temelde araştırma modeli oluşturulmuştur. Araştırmanın bağımsız değişkenini destinasyon imajı ile destinasyon deneyimi kavramları oluşturmaktadır. Araştırmanın bağımlı değişkeni ise destinasyon aşkı kavramıdır. Katılımcıların destinasyon imajı, destinasyon deneyimi ve destinasyon aşkı düzeylerini ölçmek için farklı araştırmacılar tarafından geliştirilen ölçekler kullanılmıştır. Araştırma evrenini Nevşehir ilini ziyaret eden katılımcılar oluşturmaktadır. Araştırmada tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden yargısal örnekleme türü tercih edilmiştir. Araştırmada kullanılmak üzere 387 adet veri toplanmıştır. Elde edilen verilere uygulanan regresyon analizi sonucunda destinasyon imajı ve destinasyon deneyiminin destinasyon aşkı üzerinde anlamlı ve pozitif yönde etkiye sahip olduğu ve destinasyon aşkını daha fazla etkieyen değişkenin destinasyon deneyimi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to reveal the effect of destination image and destination experience on destination love. As a result of the literature review, hypotheses were developed and a research model was formed on this basis. The independent variable of the research is the concepts of destination image and destination experience. The dependent variable of the research is the concept of destination love. Scales developed by different researchers were used to measure the participants' level of destination image, destination experience and destination love. The universe of the research consists of tourists visiting Nevşehir. In the study, judgmental sampling type, which is one of the non-random sampling methods, was preferred. 387 data were collected to be used in the research. As a result of the regression analysis applied to the obtained data, it has been determined that the destination image and destination experience have a significant and positive effect on destination love, and the variable that affects destination love more is destination experience.