Gençlik ve Spor il Müdürlüğü İl Spor Merkezlerine katılan kursiyerlerin spor işletmelerine karşı memnuniyet düzeylerinin incelenmesi
Examination of the satisfaction levels of the participants attending the provincial sports centers of the provincial directorate of YOUTH and sports
- Tez No: 761067
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDOĞAN SOYGÜDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Gençlik Spor, Spor Tesis İşletmeciliği, Spor Merkezi, Katılımcı Memnuniyeti, Youth Sports, Sports Facility Management, Sports Center, Participant Satisfaction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü il spor merkezlerinden hizmet alan katılımcıların memnuniyet düzeylerini ve katılımcı memnuniyetini etkileyen faktörleri farklı değişkenler açısından inceleyerek belirlemek amaçlanmıştır. Bu çalışmada keşifsel ve betimleyici araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kayseri il merkezinde yer alan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü kurslarına 1 Kasım 2020 ve 31 Mart 2021 tarihleri arasında devam eden ve rastgele (Random) örnekleme yöntemi ile seçilen 449 kursiyer oluşturmaktadır. Araştırma verileri, Sevilmiş (2015) tarafından geliştirilen,“Spor İşletmeleri Müşteri Memnuniyeti Ölçeği”(SİMMÖ) ve kişisel bilgi formu aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde, ikili karşılaştırmalar için T Testi ve çoklu karşılaştırmalar için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler için lisanslı SPSS 20.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırmada analizler için elde edilen sonuçlar 0.05 anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır. Araştırma bulgularında, müşteri memnuniyeti alt ölçeklerine göre puan ortalamaları incelendiğinde 4,60 ortalama ile“spor eğitmenlerinin niteliği”alt ölçeğinin en yüksek memnuniyet puanına sahip olduğu tespit edilmiştir. İkinci olarak 4,35 puan ortalaması ile“çalışma ortamının niteliği”, üçüncü olarak da 4,28 puan ortalaması ile“gelişim”alt ölçeğinin olduğu tespit edilmiştir. En düşük puan ortalaması ise“memnuniyet”alt ölçeği puan ortalamasıdır. Sonuç olarak, spor kurslarına katılan kursiyerlerin“spor eğitmenlerinin niteliği”ve“çalışma ortamının niteliği”boyutu memnuniyet düzeyleri yüksek çıkmıştır. Bu sonuçların sebebi olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın spor tesislerine yapmış olduğu yatırımlardan ve alanında uzman, üniversite eğitimi görmüş antrenörlerin istihdam edilmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research, it is aimed to determine the satisfaction levels of the participants who receive service from the provincial sports centers of the Provincial Directorate of Youth and Sports and the factors affecting the participant satisfaction by examining them in terms of different variables. In this study, exploratory and descriptive research methods were used. The sample of the research consists of 449 participants who attended the Youth and Sports Provincial Directorate courses in Kayseri city center between 1 November 2020 and 31 March 2021 and were selected by random sampling method. Research data were collected through the“Sports Enterprises Customer Satisfaction Scale”(SIMMÖ) developed by Sevilmis (2015) and a personal information form was used. In the analysis of the data T-Test for pairwise comparisons and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) for multiple comparisons were used. A Licensed SPSS 20.0 package program was used for the data obtained in the research. The results obtained for the analyzes in the research were interpreted at the 0.05 significance level. In the research findings, when the average scores according to the customer satisfaction sub-dimensions were examined it was determined that the“qualification of sports trainers”subscale had the highest satisfaction score with an average of 4.60. It has been determined that secondly there is the“qualification of the working environment”with an average of 4.35 points and the“development”subscale with an average of 4.28 points were in third place. And the lowest average score was the“satisfaction”subscale score average. As a result, the satisfaction levels of the participants attending in the sports courses were high in terms of the qualification of the sports center and the qualification of the sports trainers. It is thought that the reason for these results is the investments made by the Ministry of Youth and Sports on sports facilities and the recruiting employment of trainers who are experts in their fields and have university education.