Gençlik merkezlerinde yürütülen gençlik çalışmalarına katılan bireylerin bu çalışmalarına ilişkin deneyimleri (Muğla/Menteşe ilçesi örneği)
Experiences of individiuals paticipating in youth activities carried out in youth centers (Example of Muğla/Mentese)
  1. Tez No: 929057
  2. Yazar: AYŞE KARANLIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZET GÖRGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Genç, gençlik merkezleri, yaygın eğitim, öğrenme, Youth, youth centers, non-formal education, learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada gençlik merkezlerinde yürütülen gençlik çalışmalarına katılan 18 – 29 yaş arası bireylerin katıldıkları çalışmalara ilişkin deneyimlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Türkiye'de 2011 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB)'nın yeniden yapılanması ile birlikte, gençlik merkezleri aracılığıyla gençlik çalışmaları da önemli derece ivme kazanmıştır. Gençlerin serbest zamanlarında gençlik merkezlerinde katılım sağladıkları bu çalışmaların, gençlerin gelişimine ve öğrenme becerilerine etkisinin incelenmesi bu araştırmaya gerekçe oluşturmuştur. Muğla ili Menteşe ilçesinde Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı Kötekli Gençlik Merkezi ve Uluslararası Gençlik Merkezi olmak üzere 2 gençlik merkezi bulunmaktadır; Araştırmanın çalışma grubunda, bu iki gençlik merkezinde yapılan gençlik çalışmalarına 2016 – 2024 yılları arasında katılan 18 – 29 yaş aralığındaki 20 katılımcı yer almıştır. Çalışma grubu gençlik merkezinin çeşitli faaliyetlerinde bulunmuş, ele alınan olgunun amacına uygun seçilmiştir. Nitel bir çalışma olan bu araştırmada temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında nitel veri toplama araçlarından yarı yapılandırılmış görüşme formu tercih edilmiştir. Yarı yapılandırılmış sorulara verilen cevaplar içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiş, elde edilen kodlar gruplandırılarak, oluşan temalara göre çıkarımlarla bulgular elde edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre gençlik merkezlerinin gençler üzerindeki fayda oranı yüksek algılanmıştır. Gençlerin görüşlerine göre kişisel, sosyal ve öğrenme becerileri olarak edinim olumlu düzeyde iken, fiziksel yapı, personel yaklaşımı ve bazı etkinlik içeriklerinin değişken ve tartışılabilir olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunun Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın ilgili Genel Müdürlüğü ve Bakanlık nezdinde çalışan farklı illerdeki 522 gençlik merkezi ile paylaşılması gençlerin ihtiyaçlarına ve gençlerin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar programlayan gençlik çalışanlarına farkındalık yaratması öncelikli beklentilerdendir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the experiences of individuals between the ages of 18 and 29 who participate in youth work carried out in youth centers. With the restructuring of the Ministry of Youth and Sports in Turkiye in 2011, youth work through youth centers has gained an acceleration. Examining of the effects of these activities, which young people participate in their free time on the development of young people is the basis for this research. In the Mentese district of Mugla province, there are 2 youth centers; Kotekli Youth Center and International Youth Center, affiliated to Mugla Provincial Directorate of Youth and Sports; the study group of the research included 20 participants between the ages of 18 and 29 who participated in the youth activities carried out in these two youth centers between 2016 and 2024. The study group is participated in various activities in the youth center and was selected in accordance with the purpose of the research. In this research, the basic qualitative design was used. Semi-structured interview form, one of the qualitative data collection tools, was preferred for data collection. The answers given to semi-structured questions were analyzed by content analysis method, the resulting codes were grouped and findings were obtained by inferences according to the themes. According to the findings, the benefit of youth centers on young people is perceived to be high. By the opinions of young people, the acquisition of personal, social and learning skills is at a positive level, while the physical structure, staff approach and some activity contents are found to be variable and debatable. Results of the research will be shared with Youth Services General Directorate of the Ministry of Youth and Sports and 522 youth centers in different provinces working under the Ministry. This is one of the primary expectations to raise awareness of the needs of young people and youth workers who is getting activities for the necessities of young people.