Green branding movements and greenwashing in the fashion retail industry in the Middle East: Evaluation from a consumer perspective
Ortadoğu moda perakende sektöründe yeşil marka hareketleri ve yeşil yıkama: Tüketici açısından değerlendirme
  1. Tez No: 761180
  2. Yazar: HUSSEIN AL-ABEDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA CAN KİRGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil yıkama, Yeşil markalaşma, sürdürülebilirlik, Yeşil pazarlama ve tüketici bakış açıları, Green washing, green branding, sustainability, green marketing and consumer perspectives
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tez, Umman ve Katar'daki tüketicilerin bakış açılarından yeşil markalaşma ve yeşil yıkama hareketlerini ele almaktadır. Yeşil markalaşma, benzer amaçlar ve anlamlar nedeniyle çeşitli gazetelerde yeşil pazarlama ile ilişkilendirilmiştir. Yeşil yıkama, markanın çevresel ürünleri hakkında yanlış ve yanıltıcı bilgi aktarma işlemi olarak kabul edilir. Katar ve Umman'da tüketicilerin yeşil uygulamalar ve yeşil markalaşma faaliyetleri konusunda büyük endişeleri var. Yeşil yıkama ve yeşil markalaşma, moda endüstrisi gibi farklı sektörlerdeki tüketicilerin tutum ve davranışları üzerinde büyük etki yaratmaktadır. Bu çalışmada, anket yoluyla toplanan birincil veriler kullanılmıştır. Bu çalışma için örneklem büyüklüğü 419'dur. Çalışmanın sonuçları tüketicilerin yeşil yıkama faaliyetleri konusunda büyük endişe duyduklarını ve yeşil yıkama uygulamalarına dahil olan markalardan kaçındıklarını göstermiştir. Aynı şekilde müşteriler de yeşil marka standartlarını koruyan ve sürdürülebilir uygulamaları benimseyen markalardan ürün satın almayı tercih etmektedir. Bu makale aynı zamanda şirketlere yeşil marka uygulamalarını sürdürmeleri ve yeşil yıkama uygulamalarından kaçınmaları için öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with green branding and green washing movements from the perspectives of consumers in Oman and Qatar. The green branding is associated with green marketing in various papers due to similar objectives and meanings. The greenwashing is deemed as a process of conveying false and misleading information about environmental products of the brand. In Qatar and Oman, consumers have great concern about the activities of green practices and green branding. Green washing and green branding put great impact on the attitudes and behaviours of consumers in different sectors such as fashion industry. In this study, primary data is used which is collected through questionnaire. The sample size for this study is 419. The results of the study showed that consumers have great concern about green washing activities and avoid those brands which are involved in green washing practices. In the same way, customers prefer to buy products from those brands which maintain the standards of green branding and adopt sustainable practices. This paper also provides recommendations for the companies to maintain practices of green branding and to avoid the practices of green washing.