Sulardaki kurşun kirliliğinin dolgulu kolonlarda giderilmesi
- Tez No: 76125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ALICILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lead, Water Pollution, Sepiolit, Packed Column
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
SULARDAKİ KURŞUN KİRLİLİĞİNİN DOLGULU KOLONLARDA GİDERİLMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Orhan YILMAZ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EKİM 1998 ÖZET Sulardaki kurşun kirliliğinin dolgulu kolonlarda adsorpsiyon yoluyla giderilmesine çalışıldı. Bu amaçla silindirik şekildeki cam kolonun kullanıldığı çalışmada adsorban olarak sepiolitten faydalanıldı. Kolona sıvı faz olarak 3 farklı konsantrasyondaki Pb (NO3) 2 çözeltisi gönderildi ve deneyler 2 farklı pH, 3 farklı akış hızı ve 3 farklı sıcaklıkta gerçekleştirildi. İlave olarak akü fabrikası atığı için bazı deneyler tekrarlandı. Her bir farklı durum için kısa aralıklarla kolon çıkışından alınan numuneler atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile analiz edilerek, kurşun konsantrasyonları belirlendi ve kurşunun adsorplanmadığı doygunluk durumuna erişildiğinde deneyler kesildi. Çözeltideki kurşunun giriş ve çıkış konsantrasyonları yardımıyla dolgu maddesinin adsorpsiyon kapasiteleri belirlendi ve bu değerler, değişik şartlar için grafiğe geçirildi. Çalışma şartlarına bağlı olarak adsorpsiyon kapasitesinin belirlenmesi amacıyla bir model türetildi ve sonuçlar, literatürdeki diğer çalışmalarla mukayese edildi. Sonuçta sepiolitin düşük konsantrasyonlu kurşun atıkları için iyi bir adsorban olduğu tespit edildi. Bilim Kodu : 603.03.00 Anahtar Kelimeler : Kurşun, Su Kirliliği, Sepiolit, Dolgulu Kolon Sayfa Sayısı :77 Tez Yöneticisi : Doç Dr. Ahmet ALICILAR
Özet (Çeviri)
REMOVAL OF LEAD POLLUTION IN WATER IN PACKED COLUMNS (M. Sc. Thesis) Orhan YILMAZ GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY October 1998 ABSTRACT It was studied to remove lead pollution in waters by adsorption using packed column. For this purpose, cylindrical pyrex glass column and as a filler adsorbent, sepiolite was utilized. Three different concentration of Pb(N03>2 solution, two different pH, three different flow rate and three different temperature was used. In addition to these, some of the experiments were repeated using residue of battery factory. For the each experiment, sample was collected from the column outlet at the short periods and send to atomic absorption unit for analyzing the lead concentration and the experiment was stoped when the adsorbent material was not able to adsorbed any lead more. To be able to know the adsorption capacity of filled materials, the inlet and outlet concentrations were compared and collected data's for different conditions were manipulated by graphics. By using collected data's, a model was improved and results were compared to the results placed on literature. As a result, sepiolit was found good adsorbent to be used for low concentrate lead tailings Science Code:603. 03. 00