Elit yelkencilerde fonksiyonel hareket tarama skorları ve bazı motorik özelliklerin ağrı ile ilişkisi
The relationship of elite sailors' functional movement screen scores and some of their motoric features with PAİN
  1. Tez No: 761277
  2. Yazar: UTKU GÖNENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAD SERTBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: FMS, Antrenman, Ağrı, Sakatlık, Yelken, FMS, Exercise, Pain, Injury, Sailing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı elit yelkencilerin fonksiyonel hareket tarama skorları ve bazı motorik özelliklerinin sezon içi ağrıları ile ilişkisinin incelenmesidir. Yöntem: Çalışmada yer alan ve yaş aralığı 15-17 yaş olan n=23 katılımcıya sezon öncesi, sezon ortası ve sezon sonu olmak üzere 3 kez fonksiyonel hareket tarama, el pençe kuvvet testi, dikey sıçrama testi, otur eriş esneklik testi, 1 tekrar maksimum bench press testi, 1 tekrar maksimum squat testi ve sırt kuvveti dinamometre testi uygulanmıştır. Bu testlere ek olarak sporcuların sezon başından sezon sonuna kadar, sezon içerisinde herhangi bir gün antrenman yapmalarına engel olacak kadar şiddetli yaşanan ağrılar ve sakatlıklar her hafta sporcularla görüşülerek sporcuların beyanları doğrultusunda kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Ağrıların yaşandığı bölgelerden 17. bölge, 18.bölge, 36. bölge ve 37. bölgelerde yaşanan ağrı sayısı ve şiddeti ile ön test, ara test ve son test FMS skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde bir ilişki bulunmuştur (p0.05). Likelihood oranları ve R2 indeksleri incelendiğinde, 17 ve 37. bölgenin anlamlılık sınırına daha yakın olduğu, fakat mevcut durumda, FMS skorlarının ağrı şiddeti ve sayısı üzerinde etkisinin olmadığı görülmektedir. Sonuç: FMS skorları ve bölgesel ağrıları ayrı ayrı incelendiğinde, FMS skorları ile 17, 18, 36 ve 37. bölge ağrı şiddet ve sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif ilişki bulunmuştur. Regresyon analizinde ise tüm değişkenlerle birlikte analiz ediliğinde FMS skorlarının ve bazı motorik özelliklerin ağrı üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır(p>0.05).
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the relationship between elite sailors' functional movement screening scores and some of their motoric features with seasonal pain. Method: The study included n=23 participants whose age range is 15-17 years old. Functional movement screening, hand grip strength test, vertical jump test, sit-and-reach flexibility test, 1 RM bench press test, 1 RM squat test and back strength dynamometer test were applied 3 times as in pre-season, mid-season and post-season. In addition to these tests, the pains and injuries experienced sufficiently enough to prevent the athletes from training any day during the season from the beginning of the season to the end of the season were recorded every week in accordance with the statements of the athletes. Results: A statistically significant and negative correlation was found between the number and severity of pain experienced in the 17th region, 18th region, 36th region and 37th regions and the pre-test, mid-test and post-test FMS scores (p 0.05). When Likelihood ratios and R2 indexes are examined, it is seen that 17th and 37th regions are closer to the significance limit, but currently, FMS scores have no effect on pain severity and number. Conclusion: When the FMS scores and regional pain were examined separately, a statistically significant and negative relationship was found between the FMS scores and the number and severity of pain in the 17th, 18th, 36th and 37th regions. In regression analysis, when analyzed together with all variables, the effect of FMS scores and some motoric features on pain was not statistically significant (p> 0.05).