Fetal gelişme kısıtlılığı olan gebelerde serum brain natriüretik peptit düzeyi
Serum brain natriuretic peptide level in pregnancy with fetal growth restriction
- Tez No: 761321
- Danışmanlar: UZMAN BEKİR SITKI İSENLİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Fetal gelişme kısıtlılığı, Gebelik, N- terminal proBNP, Fetal growth restriction, Pregnancy, N-terminal proBNP
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Tüm gebeliklerin %10'unda görülen fetal gelişme kısıtlılığı (FGR), artmış fetal-neonatal morbidite ve mortalite riski ile ilişkili olup erken teşhis ve tedavisi ile risk azaltılabilmektedir. Biz bu çalışmada FGR'si olan gebelerin serum N-terminal proBNP (NT-proBNP) düzeylerini belirleyerek perinatal sonuçların tespitinde bir biobelirteç olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştırmak istedik. Gereç ve yöntem: Gebeliğin üçüncü trimesterinde olan toplam 72 katılımcı (FGR: grup1; n=39 vs Kontrol: grup2; n=33) çalışmaya dahil edildi. Katılımcılardan serum NT-proBNP seviyelerinin belirlenmesi için iki ml kan alındı. Ayrıca katılımcıların sosyodemografik ve obstetrik özellikleri kayıt edildi ve gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar arasında NT-proBNP değerleri açısından anlamlı fark yok iken, kontrol grubunda bebek doğum kilosu (r= -193, p= 0,036), bebek boyu (r= 0,432, p= 0,012) ve beşinci dakika apgar skoru (r= -0,347, p= 0,048) olarak istatistiksel anlamlı saptanmıştır. nötrofil lenfosit oranı (NLR) ile iki grup arasında anlamlılık saptanmamıştır. Bunun yanında FGR grubunda bakılan MCA doppler PI persentil ile doğum haftası (p= 0,046), doğum kilosu (p= 0,027) ve NICU yatışı (p= 0,04) arasında istatistiksel anlamlı korelasyon izlenmiştir. Sonuç: Serum NT-proBNP düzeyi FGR'li gebelerde değişmediği için perinatal sonuçları öngörmede bir biobelirteç olarak kullanılamaz. Bulguların doğruluğunun onaylanması için daha fazla sayıda katılımcı içeren prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Fetal growth restriction (FGR), seen in 10% of all pregnancies, is associated with increased fetal-neonatal morbidity and mortality risk, and the risk can be reduced by early diagnosis and treatment. In this study, we wanted to determine whether the serum N-terminal proBNP (NT-proBNP) levels of pregnant women with FGR could be used as a biomarker in the determination of perinatal outcomes. Materials and methods: A total of 72 participants (FGR: group1; n=39 vs. Control: group2; n=33) in the third trimester of pregnancy were included in the study. Two ml of blood was taken from the participants to determine serum NT-proBNP levels. In addition, the sociodemographic and obstetric characteristics of the participants were recorded and compared between the groups. Results: While there was no significant difference between the groups in terms of NT-proBNP values, infant birth weight (r= -193, p= 0.036), infant height (r= 0.432, p= 0.012) and fifth-minute apgar score (r= - 0.347, p= 0.048) was statistically significant. There was no significant difference between the two groups in terms of neutrophil lymphocyte ratio (NLR). In addition, a statistically significant correlation was observed between MCA doppler PI percentile measured in the FGR group and week of birth (p= 0.046), birth weight (p= 0.027), and NICU hospitalization (p= 0.04). Conclusion: Since serum NT-proBNP level does not change in pregnant women with FGR, it cannot be used as a biomarker to predict perinatal outcomes. Prospective studies with larger numbers of participants are needed to confirm the accuracy of the findings.