Kombine olarak uygulanan siyanidin, sisplatin ve dakarbazinin melanoma hücreleri üzerine olan antiproliferatif etkileri
Antiproliferative effects of combined cyanidin, cisplatin and dacarbazine on melanoma cells
- Tez No: 761528
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT SERKANT ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Siyanidin, malign melanoma, kemoprevensiyon, miRNA, cyanidin, malignant melanoma, chemoprevention, miRNA
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Melanoma, en malign deri kanseridir. Genellikle tedavilere dirençlidir ve ileri evrelerde sağ kalımı oldukça düşüktür. Tedavisi için farklı terapötik yaklaşımlar araştırılmaktadır. Son dönemlerde kombine tedavilere eklenmek üzere kemopreventif maddeler ilgi çekmektedir. Bu çalışmadaki amacımız, kemopreventif özelliği olan siyanidinin, sisplatin ve dakarbazinle tekli ve kombine dozlarının, melanomadaki antiproliferatif, antiapoptotik, antioksidan etkilerini in vitro değerlendirmektir. Çalışmamızda hücre canlılığı testi ile hücrelerin yarısını öldüren dozu (IC50) bulduk ve deneylerimizde bu dozları kullandık. Siyanidin ve kombine dozların; proliferasyon, apoptoz, migrasyon ve invazyon süreçlerine etkilerini değerlendirdik. Moleküler düzeyde incelemek için; kontrol ve doz gruplarından RNA izole edip, RT-PCR yöntemi ile mRNA ve miRNA seviyelerini ölçtük. Hücre kültürü düzeyinde incelemek için in vitro koşullarda; matrigel-invazyon, wound-healing ve TUNEL deneylerini yaptık. Oksidatif süreçlere etkisini, total oksidan (TOS) ve total antioksidan (TAS) seviyelerini ölçüp oksidatif stres düzeyini hesaplayarak inceledik. Bulgularımız siyanidinin tek başına ve/veya kombine dozlarda antiproliferatif, apoptotik ve antimetastatik etkinliğini destekler niteliktedir. Özellikle dakarbazinle kombinasyonlarında, dakarbazinin etkisini antiproliferatif ve antimetastatik yönde desteklemiştir. Siyanidin melanoma için umut vaat eden kemopreventif bir maddedir. Sonuçlarımız yeni araştırmalar için yol gösterici olmakla birlikte, etkinliğinin gösterilmesi ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Melanoma is the most malignant skin cancer. It is usually resistant to treatments and the survival rate of the disease is very low in advanced stages. Different therapeutic approaches are being investigated for its treatment. Recently, chemopreventive agents have attracted attention to be added to combined treatments. Our aim in this study is to evaluate the antiproliferative, antiapoptotic and antioxidant effects of single and combined doses of cyanidin, which has chemopreventive properties, with cisplatin and dacarbazine in melanoma in vitro. In our study, we found the dose that killed half of the cells (IC50) with the cell viability test and we used these doses in our experiments. Cyanidin and combined doses; We evaluated their effects on proliferation, apoptosis, migration and invasion processes. To examine at the molecular level; we isolated RNA from control and dose groups and measured mRNA and miRNA levels by RT-PCR method. In vitro conditions to study at the cell culture level; we performed matrigel-invasion, wound healing and TUNEL experiments. We examined its effect on oxidative processes by measuring total oxidant (TOS) and total antioxidant (TAS) levels and calculating oxidative stress level. Our findings support the antiproliferative, apoptotic and antimetastatic efficacy of cyanidin alone and/or in combined doses. Especially in combination with dacarbazine, it supported the effect of dacarbazine in antiproliferative and antimetastatic ways. Cyanidin is a promising chemopreventive agent for melanoma. Although our results are guiding for new research, further studies are needed to demonstrate its effectiveness.