Yüksek sıcaklıklara dayanıklı PVC esaslı (T3 sınıfı/125 derece) otomotiv kablo geliştirilmesi ve üretimi
Resistanceto high temperature PVC based (T3 class/125 celcius)) automotive cable development and production
- Tez No: 761542
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HEDİYE AYDIN, PROF. DR. HÜSEYİN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kablo, PVC, Polimer, 125 °C, Cable, PVC, Polymer, 125˚C
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Globalleşen otomotiv sektöründe yer alan tüm dünyadaki otomotiv araçlarını kapsayan, kabul görmüş belirli standartlara uygun olarak otomotiv alt parça üretimleri geliştirilmektedir. Otomotiv sektöründe üretilen tüm araçlar için, elektrik iletimini sağlayan kablolar, insan vücudunun damarları gibidir. Söz konusu kablolar, araç üzerinde kullanılacak bölgedeki fiziksel, kimyasal ve mekanik şartlara göre değişkenlik göstermektedir. Araç içerisinde ısı sınıfının yükseldiği bölgelerde sıcaklık dikkate alınarak kablo izolasyonunun polimerik yapısı ve formülasyonu, araçta kullanıldığı yere göre şekillenmektedir. Türkiye otomotiv sanayisi, küresel otomotiv üreticilerine ürün temini konusun hızla gelişmektedir. Otomobiller içerisinde kullanılacak alt parçaların küresel otomobil tedarikçilerinden onaylı ve kimyasal yapısı dünya standartlarında kabul görmesi gerekmektedir. Yapılan çalışmada, yüksek sıcaklıklara dayanıklı otomotiv kablosu üretimi ile yerel tedarikçi olarak küresel otomotiv tedarikçileri tarafından kabul görmüş otomotiv kablosu üretimi amaçlanmıştır. Bu amaçla 4 farklı formülasyon üzerinde uygulanan testler ve bu testler sonucunda pvc esaslı yüksek sıcaklıklara dayanıklı kablo üretimi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Automotive sub-part productions, which take place in the globalizing automotive industry and cover all automotive vehicles in the world, are developed in accordance with certain standards accepted in the automotive industry. Cables that provide electrical transmission are like the veins of the human body for all vehicles produced in the automotive industry. The cables used for automotive vehicles vary according to the physical, chemical and mechanical conditions in the region to be used on the vehicle. The polymeric structure and formulation of the cable insulation is shaped according to the location of the cable in the vehicle, taking into account the temperature in the regions where the temperature class rises in the vehicle. The Turkish automotive industry is developing rapidly in terms of supplying products to global automotive manufacturers. Sub-parts to be used in automobiles must be approved by global automobile suppliers and their chemical structure must be accepted at world standards. As a local supplier, the aim is to be recognized by the global automotive suppliers by producing automotive cables which are resistant to high temperatures.