Turizm işletmelerinde iş güvencesizliğinin iş-aile çatışmasına etkisi: Nevşehir'de bir uygulama
Insurance of job security in tourism enterpriseseffect on work-family conflict: An application in Nevsehir
- Tez No: 761545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ÖZGÜL KATLAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İş güvencesizliği, İş Aile Çatışması, Turizm, Job Insecurity, Work and Family Conflict, Tourism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde kamu sektörü ve özel sektörlerde örgütlerde giderek yaygınlaşan küçülme, yeniden yapılanma ve örgütsel değişim sonucu çalışanların üzerinde“iş güvencesizliği”algısının ele alınması gereken bir konu olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Ekonomik krizler sonucu kapanan, ülkeler arasında oluşan gerginliklerden doğrudan etkilenen turizm sektöründe çalışanlar işten çıkarılma, işsiz kalma tehlikesi ve iş güvencesizliği ile karşı karşıya kalmaktadırlar. İş güvencesizliği yaşayan çalışanların tepkilerinin hem örgütsel hem de bireysel açıdan sonuçlar doğurması mevsimsellik özelliğinin en sık görüldüğü ve bu sebeple belirsizliğin en yüksek olduğu sektörlerden biri sayılabilen turizm sektöründe konunun çalışanların iş aile çatışması ile çalışılmasına yol açmıştır (Çakır, 2007: 117). İş yaşamı ve aile yaşamı bireylerin genel olarak yaşamlarına ait iki önemli alan olması nedeniyle yaşamının tümünü de kontrol altına alabilmektedir. Ancak bu sorumluluklar eş zamanlı olarak yerine getirilmesi gerektiğinde; birey, yaşamının en önemli çelişkisini/çatışmasını iş yaşamı ve aile yaşamı rollerini gerçekleştirme sürecinde yaşayabilmektedir (Güney, 2004: 136). Genel olarak denilebilir ki iş hayatındaki tatmin iş dışı yaşamdaki tatmini de artıracaktır. Bireyin iş hayatında tatmin olabilmesinin yollarından biri de örgütüne güven duyarak çalışmasıdır. Birey örgütüne güven duyduğunda bazı yönler itibariyle mutlu olacaktır. Örgütüne güvenmeyen sürekli olarak işten çıkarılma ve işsiz kalma endişesi yaşayan bir birey ailesi ile çatışma yaşayabilir. Bu çatışma bireyin aleyhine sonuçlar da doğurabilir (Özdevecioğlu ve Aktaş, 2007: 2). Bu çalışmada iş güvencesizliği yaşayan bireylerin aileleri ile olan çatışma dereceleri ele alınmıştır. Araştırma bulgularına göre otel işletmeleri çalışanlarının iş güvencesizliği algılarının iş aile çatışması boyutları üzerinde etkisi olduğu görülmüş olup orta düzeyde sonuçlar çıkmıştır. Bu durum göstermektedir ki iş güvencesine sahip kişiler daha az çatışmaya sebep verirken, çalışanların iş aile çatışması boyutlarından en fazla gerilim sebepli çatışmaya sebep oldukları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of downsizing, restructuring and organizational change, which are becoming more and more widespread in public and private sectors today, the perception of“job insecurity”among employees reveals that it is a subject that needs to be addressed. Employees in the tourism sector, which was closed due to the economic crisis and directly affected by the tensions between countries, are faced with the danger of being fired, unemployed and job insecurity. The fact that the reactions of employees experiencing job insecurity have both organizational and individual consequences has led to the study of work-family conflict in the tourism sector, which can be considered one of the sectors where seasonality is the most common. Therefore uncertainty is the highest (Çakır, 2007: 117). Since work life and family life are two crucial areas of individuals' lives, they can control their entire lives. However, when these responsibilities must be fulfilled simultaneously, the individual may experience an actual conflict/conflict in his life in realizing his work life and family life roles (Güney, 2004: 136). In general, it can be said that satisfaction in work life will increase satisfaction in non-work life. One of the ways that an individual can be satisfied in business life is to work with confidence in his organization. When the individual trusts his organization, he will be happy in some aspects. An individual who does not trust his organization and is constantly worried about being fired and unemployed may experience conflict with his family. This conflict can also lead to negative consequences for the individual (Özdevecioğlu and Aktaş, 2007: 2). This study discussed the conflict between individuals with job insecurity with their families. According to the research findings, it was seen that the perceptions of job insecurity of hotel business employees had an effect on the dimensions of work-family conflict, and the results were moderate. This situation shows that while people with job security cause less conflict, it is observed that employees cause the most tension-related conflict among the work-family conflict dimensions.