Acil servisten yoğun bakım yatışı alan COVID-19 hastalarında c-reaktif protein/albümin oranının prognoz ve mortalite tahmini üzerine etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 761596
  2. Yazar: MUHAMMED YUSUF DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL ARAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, CRP, Albümin, CRP/Albumin oranı, Mortalite, Acil servis-hastane, Acil tıp, Albüminler, C reaktif protein, COVID 19, Korona virüs enfeksiyonları, Prognoz, Yoğun bakım, Yoğun bakım üniteleri, COVID-19, CRP, Albumin, CRP/Albumin ratio, Mortality, Emergency service-hospital, Emergency medicine, Albumins, C reactive protein, COVID 19, Coronavirus enfections, Prognosis, Intensive care, Intensive care units
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: : Acil servisten yoğun bakımlara yatışı yapılmış 694 hastanın verilerinin retrospektif olarak değerlendirildiği çalışmamızda hastalar prognoz ve mortalite yönünden analiz edilmiş ve CAO'nun bu yönlerden hasta sonlanımını öngörücü yararlı bir parametre olup olamayacağı araştırılmıştır. CAO için anlamlı istatistiki sonuçlara ulaşılarak acil servise başvuran hastalardan kritik bakım ihtiyacı olanları belirleme konusunda faydalı olabileceği sonucuna varıldı GEREÇ VE YÖNTEM:Acil servisten yoğun bakım ünitelerine yatış alan COVID-19 hastaları çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların CRP/Albümin oranlarının belirlenen çalışma gruplarında korelasyon analizi yapılmıştır. Sayısal değişkenler ortalama ± standart sapma (SS) ve kategorik değişkenler sayı ve yüzde (%) ile sunulmuştur. Normal dağılıma sahip sürekli değişkenler, Student-t testi kullanılarak karşılaştırılırken, medyanlar (çeyrekler arası aralıklar) olarak sunulan çarpık dağılımlı sürekli değişkenler Mann-Whitney U kullanılarak karşılaştırıldı.Dağılımın daha sağlıklı şekilde sağlanması amacıyla çalışmaya dahil edilen hasta sayısı 694 olarak belirlendi. Değişkenler arasındaki korelasyonlar Spearman katsayısı kullanılarak analiz edildi. Klinik hastalık ilerlemesini öngörmek için biyobelirteçlerin eşik değerlerini, duyarlılığını ve özgüllüğünü belirlemek için ROC eğri analizleri yapıldı. Ayrıca, tek değişkenli analiz kullanılarak risk faktörleri değerlendirildi ve bağımsız risk faktörlerini hesaplamak için olabilirlik oranına dayalı ileri adımlı seçim kullanılarak tek değişkenli analizde istatistiksel olarak anlamlı olan değişkenler çok değişkenli lojistik regresyon analizine tabi tutuldu. Tüm analizler için, p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. İstatistiksel grafikler ve analizler için GraphPad Prism 8.0 (GraphPad Software, La Jolla, CA, ABD), SPSS yazılımı (sürüm 25; SPSS Inc., Chicago, IL, ABD) ve MedCalc Statistical Software (Mariakerke, Belçika) kullanıldı. BULGULAR: Çalışmızda yer alan hastaların 342'si (49,2%) kadın, 352'si (50,8%) erkek idi. Çalışmamıza dahil edilen kişilerin cinsiyet dağılımları istatistiksel olarak incelenmiş, hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Hastaların yaş ortalaması 63,8± 18,8 idi. Mortalite ile seyreden hastaların yaş ortalaması 71,1±14 idi. Çalışmamızda yaş ortalaması ile mortalite arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Hastaların yaşları ilerledikçe mortalite oranı yükselmiştir( p<0,001). Mortalite ile sonuçlanan hastalarda Albümin, CRP, CRP/Albümin oranı, WBC, nötrofil, böbrek fonksiyon testleri,prokalsitonin,LDH, D-Dimer, ferritin, laktat, Ph, HCO3 istatiksel olarak anlamlı saptandı (p<0,05). CRP/Albümin oranının eşik değerinin tespiti için ROC analizi yapılmıştır. ROC eğrisi altında kalan alanlar yani AUC değerleri CRP için 0.756, Albümin için 0.77, CRP/Albümin için ise 0.78 bulunmuştur. CRP/Albümin oranı için eşik değer 3.24 olarak hesaplanmıştır. CRP/Albümin oranının mortalite açısından sensitivitesi %70.4; spesifisitesi %70.2 olarak belirlendi(p<0,001) CAO'nun, COVID-19 hastalarında hastalık şiddeti, kötü prognoz ve mortalite ile pozitif korelasyon gösterdiğini ve kötü sonuçların daha erken tahmin edilebilmesi için bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini gösterdik. SONUÇ: Çalışmamızda CAO'nun, COVID-19 hastalarında hastalık şiddeti, kötü prognoz ve mortalite ile pozitif korelasyon gösterdiğini ve kötü sonuçların daha erken tahmin edilebilmesi, bu sayede hastaların tedavilerinin daha isabetli planlanabilmesi açısından faydalı bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini gösterdik.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: In our study, in which the data of 694 patients admitted to intensive care units from the emergency department were evaluated retrospectively, the patients were analyzed in terms of prognosis and mortality, and it was investigated whether CAO could be a useful parameter predicting patient outcome in these aspects. It was concluded that significant statistical results for CAO could be useful in identifying those in need of critical care from patients admitted to the emergency department. MATERIAL AND METHODS: COVID-19 patients admitted to intensive care units from the emergency department were included in the study. Correlation analysis of the patients' CRP/Albumin ratios was performed in the determined study groups. Numerical variables were presented as mean ± standard deviation (SD) and categorical variables were presented as numbers and percentages (%). Normally-distributed continuous variables were compared using the Student-t test, while skewed-distributed continuous variables presented as medians (interquartile ranges) were compared using Mann-Whitney U. The number of patients included in the study was determined as 694 in order to provide a healthier distribution. Correlations between variables were analyzed using the Spearman coefficient. ROC curve analyzes were performed to determine the threshold values, sensitivity and specificity of biomarkers to predict clinical disease progression. In addition, risk factors were evaluated using univariate analysis, and variables that were statistically significant in univariate analysis were included in multivariate logistic regression analysis using odds ratio-based forward step selection to calculate independent risk factors. For all analyses, p<0.05 was considered statistically significant. GraphPad Prism 8.0 (GraphPad Software, La Jolla, CA, USA), SPSS software (version 25; SPSS Inc., Chicago, IL, USA) and MedCalc Statistical Software (Mariakerke, Belgium) were used for statistical graphs and analysis.. RESULTS: In our study, 342 (49.2%) were female and 352 (50.8%) were male. The gender distribution of the people included in our study was statistically analyzed, and no significant difference was found between the patient and control groups. The mean age of the patients was 63.8±18.8 years. The mean age of the patients who progressed with mortality was 71.1±14 years. In our study, a positive correlation was found between the mean age and mortality. As the age of the patients increased, the mortality rate increased (p<0.001). Albumin, CRP, CRP/Albumin ratio, WBC, neutrophil, kidney function tests, procalcitonin, LDH, D-Dimer, ferritin, lactate, Ph, HCO3 were found to be statistically significant in patients who resulted in mortality (p<0.05). ROC analysis was performed to determine the threshold value of the CRP/Albumin ratio. The areas under the ROC curve, namely AUC values, were found to be 0.756 for CRP, 0.77 for Albumin, and 0.776 for CRP/Albumin. The threshold value for the CRP/Albumin ratio was calculated as 3.24. The sensitivity of the CRP/Albumin ratio in terms of mortality was 70.4%; specificity was determined as 70.2% (p<0.001) We showed that CAR is positively correlated with disease severity, poor prognosis and mortality in COVID-19 patients and can be used as a biomarker to predict poor outcomes earlier. CONCLUSION: In our study, we have shown that CAR is positively correlated with disease severity, poor prognosis and mortality in COVID-19 patients, and can be used as a useful biomarker in terms of predicting poor outcomes earlier and thus planning the treatment of patients more accurately.