Hemşireler için yaşlı bireylerde beslenme bakımını değerlendirme öz-yeterlik ölçeğinin Türkçeye adaptasyonu ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi
Adaptation of the self-efficacy scale for nurses to assess the nutritional care of older adults to Turkish and evaluation of its psychometric characteristics
  1. Tez No: 761970
  2. Yazar: GÜLCAN ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN OKUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, bakım, yaşlı birey, öz-yeterlik, geçerlik, güvenirlik, Nutrition, care, older adults, self efficacy, effectiveness, reliability
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Hemşireler İçin Yaşlı Bireylerde Beslenme Bakımını Değerlendirme Öz-Yeterlik Ölçeği'nin Türkçe'ye adaptasyonu ve psikometrik özelliklerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu metodolojik çalışmaİstanbul'da bir kamu üniversite hastanesinde Mayıs-Haziran 2021 tarihleri arasında,254 hemşire ile yürütüldü. 27 maddeden oluşan ölçek, 11 uzman görüşüne sunuldu. Uzman görüşleri Davis tekniğianalizi ile değerlendirildi. Ölçeğin yapı geçerliği açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri ile değerlendirildi. Ölçeğin iç tutarlılık güvenirliği için Cronbach's Alpha değeri; iki yarı güvenirliğini belirlemek amacıyla Spearman Brown ve Guttman değerlerine bakıldı. Ayrıca test tekrar test yapıldı. Bulgular: Açımlayıcı faktör analizi, ölçeğin toplam varyansın %68,66'sını açıklayan üç faktörlü bir yapıya sahip olduğunu gösterdi. Madde faktör yüklerinin 0,61 ile 0,81 arasında değiştiği, madde-toplam korelasyonlarınınise 0,58ile 0,84 arasında olduğu saptandı. Ölçeğin bütünü için Cronbach's Alpha katsayısı 0,94; Spearman Brown katsayısı 0,92; Guttman katsayısı ise 0,92 olarak bulundu. Ölçeğin test tekrar test analizi için yapılan Pearson korelasyon analizi sonucunda iki ila dört hafta ara ile uygulanan birinci ve ikinci uygulamada elde edilen toplam puan ortalamaları arasında yüksek düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki bulundu (r=0,69; p=0,000). Sonuç: Hemşireler için Yaşlı Bireylerde Beslenme Bakımını Değerlendirme Öz-Yeterlik ÖlçeğiTürkçe versiyonu geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Theaim of this research is to develop of the safe blood and blood products of transfusion self-efficacy scale for nurses. Methods: This methodological study was conducted at a public university hospital in Istanbul with the participation of 254 nurses between the dates of May and June 2021. The scale, consisting of 27 items, was submitted to the opinion of 11 experts. Expert opinions was evaluated by Davis analysis. The structure validity of the scale was assessed with exploratory and confirmatory factor analysis. It has been looked for Cronbach's Alpha value to determine internal consistency reliability of the scale while we were looking to Spearman Brown and Guttman values to determine the reliability of the two halves. Also, the test was retested. Results:The exploratory factor analysis showed the scale had a three-factor structure that explained 68,66% of the total variance. It was determined that item factor loads varied between 0.61 and 0.81, and item-total correlations were between 0.58 and 0.84. For the whole scale, Cronbach's Alpha coefficient was 0,94; The Spearman Brown coefficient is 0,92; However, The Guttman coefficient was found as 0,92. Conclusion: The items of the Self-Efficacy Scale for Evaluating Nutritional Care in Elderly Individuals, adapted to theTurkish version is a valid and reliable measurement tool.