Mısır endüstrisi yan ürünlerinin in vitro rumen fermentasyon özelliklerinin belirlenmesi
Determination of in vitro rumen fermentation properties of corn industry by-products
  1. Tez No: 761971
  2. Yazar: HASSAN MOHAMUD OSMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HUZUR DERYA ARIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: DDGS, Mısır, Mısır gluteni, Mısır kepeği, DDGS, Corn, Corn bran, Corn gluten
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Günümüzde kaba ve konsantre yem fiyatlarındaki artışlar, hayvan yetiştiricilerini ve yem sektörünü alternatif yem hammaddesi aramaya yöneltmektedir. İşletme giderlerinin %70-80 kadar büyük bir oranını yem giderlerinin oluşturduğu günümüzde hammadde fiyatlarındaki artış hayvancılığın yapılmasını imkansız bir hale getirmektedir. Ruminantların selüloz ve hemiselüloz içeriği yüksek fakat yem değeri daha düşük hammaddeleri tüketebilmeleri ve yüksek kaliteli hayvansal ürüne dönüştürebilmeleri bitkisel ve endüstriyel atıkların ruminant beslenmesinde kullanılmasını mümkün hale getirmiştir. Ruminantların rasyonlarına bitkisel atıklar, endüstriyel yan ürünleri ve kalıntıların dahil edilmesi, onların verimliliğini devam ettirebilir ve beslenmelerini ekonomik hale getirebilir. Dünya genelinde hayvancılık üretiminde sürdürülebilirlik, yerel olarak mevcut yemlerin ve tarımsal-endüstriyel yan ürünlerin araştırılmasını ve kullanılmasını gerektirir. Yapılan bu tez çalışma ile, mısırdan endüstri yan ürünü olarak elde edilen mısır kepeği, mısır glüteni ve DDGS'in in vitro Rumen ortamındaki fermentasyon özellikleri belirlenerek ruminantlarda kullanılabilirliği ile ilgili daha detaylı ve net bilgiler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The rise in the price of roughage and concentrates is causing livestock farmers and the feed sector to look for alternative feed raw materials. The rise in raw material prices now makes it impossible to keep livestock where feed costs account for a large proportion of operating costs, up to 70-80%. The fact that ruminants can utilise raw materials with high cellulose and hemicellulose content but lower feed value and convert them into high-quality animal products has made it possible to use vegetable and industrial waste in ruminant nutrition. The inclusion of plant wastes, industrial by-products and residues in ruminant rations can maintain their performance and make their diets economical. Sustainability in livestock production requires research and use of locally available feeds and agro-industrial by-products worldwide. This planned study aims to obtain more detailed and clearer information on the availability of corn bran, corn gluten and DDGS derived from corn as an industrial by-product in the rumen environment in vitro by determining the fermentation properties in ruminants.