Hiperemezis gravidarum tanılı hastalarda maternal kanda phoenixin-14 düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of phoenixin-14 level in maternal blood in patients diagnosed hyperemesis gravidarum
  1. Tez No: 762010
  2. Yazar: SÜMEYYE ÇİMENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUHCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Besin alımı, Hiperemezis gravidarum, Phoenixin-14, Food intake, Hyperemesis gravidarum, Phoenixin-14
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Çalışmamızda gebelikte erken dönemde hiperemezis gravidarum tanısı ile hastaneye yatırılmış olan gebelerde anne serumunda Phoenixin-14 düzeyini araştırmayı amaçladık. Materyal – Metot: Prospektif kesitsel olarak tasarlanmış bu çalışmada, Şubat 2022 –Ekim 2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine, 7-16. gebelik haftalarında hiperemezis gravidarum tanısı ile hastaneye yatırılmış 18-40 yaş arası 44 gebe çalışma grubunu oluşturdu. Çalışma grubu ile yaş, gebelik haftası ve vücut kitle indeksi (VKİ) ile eşleştirilen, 18-40 yaş arası 44 sağlıklı gebe de kontrol grubunu oluşturdu. Çalışma bu 88 hasta üzerinden tasarlandı. Katılımcıların yaşı, kilosu, boyu, VKİ, gebelik ve doğum sayısı kaydedildi. Katılımcıların bel çevresi, kalça çevresi, ultrason ile periumblikal subkutan adipoz doku kalınlığı. perihepatik preperitoneal adipoz doku kalınlığı ve Phoenixin-14 düzeyi için kan alınan zamandaki fetal baş-popo uzunluğu (crown-rump length, CRL) ölçüldü. Katılımcıların tiroid fonksiyon testleri, açlık insülini, açlık glukoz, HbA1c, HOMA-IR, hemogram parametreleri, AST, ALT, GGT, LDH, kreatinin, vitamin D ve vitamin B12, HDL, LDL trigliserid, total kolesterol, estradiol, β-hCG, progesteron, prolaktin, tam idrar tahlilinde keton ve protein değerlerine bakıldı. Katılımcıların 8 saat açlığı takiben antekubital venden Phoenixin-14 düzeyinin araştırılması için kan örneği alındı. Alınan kan örnekleri 1000 devirde 20 dakika santrifüj edildi. Santrifüj sonrası tüpün üst kısmında kalan serum kismi ependorflara alındı ve -80 derecede saklandı. Tüm serum örnekleri toplandıktan sonra örneklerde Phoenixin-14 düzeyleri çalışıldı. HEG grubu ile kontrol grubu maternal serum Phoenixin-14 düzeyleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Her iki grup demografik veriler açısından benzerdi (p>0,05). Kontrol grubu ve HEG grubu bel çevresi, kalça çevresi, periumblikal subkutan adipoz doku kalınlığı ve perihepatik preperitoneal adipoz doku kalınlığı ölçümü açısından benzerdi (p>0,05). Her iki grup açlık glukoz, açlık insülin, LDL, trigliserid, HbA1c, HOMA-IR, ALT, kreatinin, GGT, LDH, TSH, serbest T4, hemogram parametreleri, β-hCG, estradiol, progesteron düzeyleri açısından benzerdi (p>0,05). Kontrol grubunda total kolesterol, HDL, Vitamin D, Serbest T3 değerleri HEG grubuna göre daha yüksek iken, AST, Vitamin B12, Prolaktin değerleri HEG grubunda daha yüksek olarak tespit edildi. Her iki grup Phonexin-14 ͐düzeyi için kan alınan gebelik haftası açısından benzerdi (p>0,05). HEG grubunda maternal kanda Phoenixin-14 düzeyi 85,5 pg/ml, kontrol grubunda ise 71,3 pg/ml saptandı (p=0,012 ). Maternal kanda Phonexin-14 ͐düzeyinin HEG`i tespit etmesi açısından ROC analizi yapıldı. Bu analize göre eğri altında kalan alan (AUC) 0,656 olarak saptanıp olup, Phonexin-14 ͐düzeyi için kesme değeri, %59 duyarlılık %59 özgüllük ile 79,81 pg/ml olarak tespit edildi. Sonuç: Bu çalışma ile gebeliğin erken dönemindeki maternal kanda Phoenixin-14 düzeyi ile HEG'in ilişkili olduğu düşüncesindeyiz. Her ne kadar literatürde Phoenixin14`ün besin alımı ve iştah üzerindeki etkisi ile ilgili yapılan çalışmalarda çelişkili sonuçlar olsa da bizim çalışmamızda Phoenixin-14'ün gebelikte oreksijenik etkisi olabileceği ortaya çıkarıldı. Phoenixin-14 ün HEG ile olan ilişkisinin aydınlatılması için daha geniş serili çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to investigate the level of Phoenixin-14 in maternal serum in pregnant women hospitalized with a diagnosis of hyperemesis gravidarum in early pregnancy. Material- Method: In this prospective cross-sectional study, 44 pregnant women aged 18-40 years who were hospitalized with hyperemesis gravidarum at 7-16 weeks of gestation in the Gynecology and Obstetrics Clinic of Health Sciences University Ümraniye Training and Research Hospital between February 2022 and October 2022 constituted the study group. The control group consisted of 44 healthy pregnant women aged 18-40 years who were matched with the study group by age, gestational week and body mass index (BMI). The study was designed on these 88 patients. Participants' age, weight, height, BMI, number of pregnancies and births were recorded. Waist circumference, hip circumference, periumbilical subcutaneous adipose tissue thickness by ultrasound, perihepatic preperitoneal adipose tissue thickness and fetal crown-rump length (CRL) at the time of blood sampling for Phoenixin-14 level were measured. Thyroid function tests, fasting insulin, fasting glucose, HbA1c, HOMA-IR, hemogram parameters, AST, ALT, GGT, LDH, creatinine, vitamin D and vitamin B12, HDL, LDL triglycerides, total cholesterol, estradiol, β-hCG, progesterone, prolactin, ketone and protein values in complete urinalysis were measured. After fasting for 8 hours, blood samples were collected from the antecubital vein to investigate Phoenixin-14 levels. Blood samples were centrifuged at 1000 rpm for 20 minutes. The serum portion remaining at the top of the tube after centrifugation was collected in ependorfs and stored at -80 degrees Celsius. After all serum samples were collected, Phoenixin-14 levels were analyzed. HEG group and control group were compared in terms of maternal serum Phoenixin-14 levels. Results: Both groups were similar in terms of demographic data (p>0.05). The control group and HEG group were similar in terms of waist circumference, hip circumference, periumbilical subcutaneous adipose tissue thickness and perihepatic preperitoneal adipose tissue thickness (p>0.05). Both groups were similar in terms of fasting glucose, fasting insulin, LDL, triglyceride, HbA1c, HOMA-IR, ALT, creatinine, GGT, LDH, TSH, free T4, hemogram parameters, β-hCG, estradiol, progesterone levels (p>0.05). Total cholesterol, HDL, Vit D, free T3, AST, Vit B12 and prolactin levels were higher in the control group than in the HEG group. Both groups were similar in terms of gestational week at which blood was taken for Phonexin-14 levels (p>0.05). Phoenixin-14 level in maternal blood was 85.5 pg/ml in the HEG group and 71.3 pg/ml in the control group( p=0.012). ROC analysis was performed for the detection of HEG by the level of Phonexin-14 in maternal blood. According to this analysis, the area under the curve (AUC) was 0.656 and the cut-off value for Phonexin-14 level was 79.81 pg/ml with 59% sensitivity and 59% specificity. Conclusion: In this study, we suggest that Phoenixin-14 level in maternal blood in early pregnancy is associated with HEG. Although there are conflicting results in the literature regarding the effect of Phoenixin-14 on food intake and appetite, our study revealed that Phoenixin-14 may have an orexigenic effect in pregnancy. Further studies with larger series are needed to elucidate the relationship between Phoenixin-14 and HEG.