X, Y ve Z kuşaklarının tasarruf eğilimlerinin ölçülmesi üzerine Ankara ili'nde ankete dayalı bir değerlendirme
A survey-based evaluation in the province of Ankara on measuring the saving tendencies of the X, Y and Z generations
- Tez No: 762143
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CİHANGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Z Kuşakları, Tasarruf Eğilimi, Finansal Okuryazarlık, Tasarruf Araçları, Generations X, Saving Tendency, Financial Literacy, Saving Tools
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Tasarruf, bireylerin gelirlerinin tüketilmeyen ya da harcanmayan kısmı olarak tanımlanabilmektedir. Bu bağlamda; gelir düzeylerinin maksimum, gider düzeylerinin minimum olması durumlarında kişilerin tasarruf eğilimleri de yüksek düzeyde olabilmektedir. Ancak tasarruf eğilimini yalnızca gelir ve gider seviyeleri ile sınırlandırmak doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Söz konusu eğilim, içerisinde davranışsal faktörleri ve bireysel olan değişkenleri de barındırmaktadır. Bireylerin, X, Y ve Z kuşakları olarak ayrılması birçok bilimsel araştırma ile desteklenmektedir. Bu bilimsel araştırmalara göre ortak değerler, inançlar, beklentiler ve davranışlara sahip olan bireyler aynı kuşak sınıflandırılmasında yer almaktadır. Dolayısıyla kuşaklar birçok yönden birbirinden ayrılan farklı gruplandırmaların bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Bu araştırma temel olarak söz konusu olan kuşakların tasarruf eğilimleri konusunda birbirinden farklılık gösterip göstermediğini değerlendirebilmeyi ve incelemeyi konu edinmektedir. Araştırmada kuşaklar arası tasarruf eğiliminin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın ana kütlesini Ankara ilinde ikamet eden bireyler oluşturmaktadır. Belirlenen örneklem büyüklüğü (n= 533) ana kütleyi yeterince temsil eder boyuttadır. Bireylerden konu ile ilgili verilerin toplanabilmesi için araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analiz edilmesinde ve hipotezlerin test edilmesinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirliliğini test etmek amaçlı yapılan güvenirlilik analizinden sonra hipotezlerin test edilmesi amacıyla t testi ve anova analizleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları göstermektedir ki bireylerin kişisel özellikleri ile tasarruf eğilimleri arasında kuşaklara göre anlamlı bir farklılıklar bulunmaktadır. Bununla birlikte bireylerin tercih ettikleri tasarruf aracı türleri ile tasarruf eğilimleri arasında kuşaklara göre bir farklılık bulunmaktadır ve X, Y ve Z kuşakları ile finansal okuryazarlıkları arasında kuşaklara göre bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Saving can be defined as the part of individuals' income that is not consumed or spent. In this context; In cases where income levels are maximum and expenditure levels are minimum, people's tendency to save may also be high. However, it would not be the right approach to limit the savings tendency only to income and expenditure levels. This tendency also includes behavioral factors and individual variables. The separation of individuals into X, Y and Z generations is supported by many scientific studies. According to these scientific studies, individuals who have common values, beliefs, expectations and behaviors are included in the same generation classification. Therefore, generations are formed by the combination of different groupings that differ from each other in many ways. This research mainly focuses on evaluating and examining whether the generations in question differ from each other in terms of saving tendencies. The aim of the study is to evaluate the intergenerational saving tendency. The population of the research consists of individuals residing in Ankara. The determined sample size (n= 533) is sufficiently representative of the main population. Questionnaire method was used in the research in order to collect data related to the subject from individuals. SPSS 22.0 package program was used to analyze the obtained data and test the hypotheses. After the reliability analysis to test the reliability of the scale, t test and anova analyzes were used to test the hypotheses. The results of the study show that there is a significant generational difference between the personal characteristics of individuals and their saving tendencies. However, there is a generational difference between the types of savings instruments preferred by individuals and their savings tendencies, and it has been determined that there is a generational difference between X, Y and Z generations and their financial literacy.