The role of intrinsic and extrinsic motivation of EFL students in learning English
İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin içsel ve dışsal motivasyonlarının İngilizce öğrenmelerindeki rolü
- Tez No: 762201
- Danışmanlar: PROF. DR. GENCER ELKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, İçsel Motivasyon, Dışsal Motivasyon, Yabancı Dil Olarak İngilizce, Yabancı Dil Öğrenimi, Motivation, Intrinsic Motivation, Extrinsic Motivation, English as a Foreign Language, Foreign Language Learning
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma İngilizce' yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin içsel ve dışsal motivasyonlarının İngilizce öğrenmelerindeki rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında Atatürk Üniversitesi İngilizce Tıp Hazırlık Sınıflarından 49 öğrenciye nicel değerlendirme ölçeği olarak beşli likert anketi ve nitel değerlendirme gereci olarak ise yazılı mülakat soruları uygulandı. Anketten elde edilen sonuçlar IBM SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) İstatistik Programı ile incelendi. Yazılı mülakat sorularına verilen cevaplar ise tematik kodlama yöntemi ile değerlendirildi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda öğrenciler İngilizce' yi yabancı dil olarak öğrenme süreçlerinde içsel motivasyon kavramı bağlamında seyahat etmek ve küreselleşen dünyada iletişim, bilim, sanat vb. alanlarda çağın hızına yetişebilmek gibi nedenleri vurgulamışlardır. İçerikli odaklı bir öğretim modeline devam ettiklerinden dolayı ise İngilizce' nin eğitim ve kariyer süreçleri için gerekliliğini dışsal motivasyon kavramı bağlamında ön plana çıkarmışlardır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the role of intrinsic and extrinsic motivation of EFL students in learning English. Within the context of the study, a five-point likert questionnaire as a quantitative assessment scale and written interview questions as a qualitative assessment tool were conducted to 49 students from Atatürk University English Medicine Preparatory Classes. The results obtained from the questionnaire were analyzed with the IBM SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) Statistical Program. The answers to the written interview questions were evaluated with thematic analysis method. As a result of evaluations, EFL learners who were participants of this study pointed out the reasons such as traveling and keeping up with the pace of era in the fields like communication, science and art in the globalizing world in the context of intrinsic motivation during FLL process. Since they continue a content-based teaching model, they emphasized the necessity of English for their education and career processes in the context of extrinsic motivation.