Özel yetenekli çocuğu olan ebeveynlerin tanılama sürecinde karşılaştıkları güçlükler: İstanbul örneği
The difficulties in the diagnosis process that parents who have a gifted child: The case of İstanbul
- Tez No: 762314
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLFİKAR ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Özel Yetenekli Çocuk, Ebeveyn, Sorunlar, Gifted and talented children, Parent, Problems
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı özel yetenekli çocuğu olan ebeveynlerin tanılama sürecinde karşılaştıkları güçlüklerin belirlenmesidir. Araştırma yöntemi olarak nitel araştırma yaklaşımlarından olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ilinde ikamet eden ve bilim sanat merkezine devam eden özel yetenekli çocuğu olan farklı cinsiyetteki 22 ebeveyn oluşturmaktadır. Araştırmada ailelerin özel yetenekli çocuğun ebeveyni olarak karşılaştıkları güçlükler yarı yapılandırılmış açık uçlu görüşme soruları ile belirlenmiştir. Araştırmada veriler, içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda özel yetenekli çocuğu olan ailelerin aile içinde bilgisizlik, yetersizlik hissi, zaman ayıramama, ekonomik sorunlar; sosyal çevrede aşırı duyarlılık, çevrenin olumsuz tepkileri, yalnızlık/dışlanma ve okul/BİLSEM'de okula uyum sorunları, rehberlik faaliyetlerinin yetersizliği, müfredat farklılaştırma sorunları, tanılama yöntemleri gibi başlıca konularda güçlükler yaşadıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the difficulties faced by parents with gifted children in the diagnosis process. As a research method, the phenomenology design was used one of the qualitative research approaches. The study group of the research consists of 22 parents of different genders who have a gifted child residing in Istanbul and attending the science and art center. . In the study, the difficulties faced by the families as the parents of the gifted child were determined by semi-structured open-cloze interview questions. In the research, data were assessed with the content analysis technique of the qualitative research method. As a result of the research, inter-family such as ignorance, the feeling of inadequacy, not being able to allocate time, and economic problems; in the social environment such as oversensitiveness, negative reactions by the environment, loneliness/exclusion, and problems of compliance problems; at school/BİLSEM such as inadequacy of counseling activities, curriculum differentiation problems, and diagnostic methods are have been determined that families with gifted children have difficulties in the main issues.