Türkiye'de uluslararası iş gücü göçlerinin genel ve bölgesel düzeyde ekonomik etkileri
General and regional economic impacts of international labor migration in Turkey
- Tez No: 762356
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA ŞAHİNOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Göç, Uluslararası İş Gücü Göçü, Büyüme, Enflasyon, İşsizlik, Zaman Serileri Analizi, Panel-Regresyon Analizi, Migration, International Labor Migration, Growth, Inflation, Unemployment, Time Series Analysis, Panel-Regression Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Uluslararası göç hareketliliğinin küresel anlamda artması ve etkilerinin önemli boyutlara ulaşması göç konusuna yönelik tartışmaları güncel tutmaktadır. Büyük çoğunluğu ekonomik nedenlerle gerçekleşen uluslararası göçler hedef ve kaynak ülkeleri ekonomik, toplumsal, siyasal ve kültürel açıdan etkilemektedir. Bu doğrultuda çalışmada Türkiye'de çalışma izni verilen göçmen işçi sayısı ile işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve kişi başına düşen gelir arasındaki ilişkinin genel ve bölgesel düzeyde belirlenmesi amaçlanmaktadır. Ampirik analizde öncelikle 2008-2020 dönemine ait aylık veriler kullanılarak dört farklı modele Zaman Serisi Analizi uygulanmaktadır. Elde edilen bulgulara göre çalışma izni verilen göçmen iş gücündeki artış uzun dönemde işsizlik oranını artırmaktadır. Bölgesel makroekonomik değişkenler ile göç arasındaki ilişkinin araştırıldığı ikinci modelde ise 2011-2019 dönemine ait yıllık veriler ele alınmaktadır. Düzey2 bölgelerine ait değişkenlerin dahil edildiği model Panel Veri Analizi yöntemiyle tahmin edilmiştir. Panel Veri Analizinden elde edilen bulgulara göre bölgesel düzeyde çalışma izni verilen göçmen işçi sayısındaki artış, işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve kişi başına düşen gelir düzeyini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The global increase in international migration mobility and its significant effects keep the discussions on migration up to date. International migrations, most of which occur for economic reasons, affect the destination and source countries economically, socially, politically and culturally. In this direction, it is aimed to determine the relationship between the number of migrant workers granted work permit and unemployment, inflation, economic growth and per capita income at the general and regional level in Turkey. In the empirical analysis, Time Series Analysis is applied to four different models by using monthly data for the 2008-2020 period. According to the findings, the increase in the migrant workforce granted work permit increases the unemployment rate in the long run. In the second model, in which the relationship between regional macroeconomic variables and migration is investigated, annual data for the period of 2011-2019 are discussed. The application in which variables belonging to Leve2 regions were included was estimated by Panel Data Analysis method. According to the findings, the increase in the number of migrant workers granted work permit at the regional level increases unemployment, inflation, economic growth and per capita income.