Parodic engagement with (neo) slave narratives: Bernardine Evaristo's Blonde Roots & Andrea Levy's The Long Song
(Yeni) köle anlatılarının parodisi: Bernardine Evaristo'nun Blonde Roots ve Andrea Levy'nin The Long Song adlı romanlarına dair bir inceleme
  1. Tez No: 762371
  2. Yazar: SERAY SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÖZTABAK AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Köle Anlatıları, Yeni-köle Anlatıları, Blonde Roots, The Long Song, Parodi, Slave Narratives, Neo-slave Narratives, Blonde Roots, The Long Song, Parody
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu tezin amacı Bernardine Evaristo'nun Blonde Roots ve Andrea Levy'nin The Long Song adlı romanlarında köle anlatılarının türsel özelliklerinin kullanımını Linda Hutcheon'ın parodi kuramı çerçevesinde incelemektir. Blonde Roots köle anlatılarının ve onların tematik ve biçimsel özelliklerini sorunsallaştırmayan yeni-köle anlatısı türündeki romanların bir parodisi olarak ele alınırken, The Long Song köle anlatılarının bir parodisi olarak değerlendirilmiştir. Bu tez her iki romanın da nasıl ve hangi amaçlarla köle anlatılarının birtakım türsel özelliklerinin parodisini yaptıkları sorusuna cevaplar aramaktadır. Her iki romanda da parodinin Evaristo ve Levy'nin ortak politik gündemlerini, yani, Britanya'nın kölelik geçmişini ve onun mirasını vurgulamayı, açığa vurmada rol oynadığı ileri sürülmektedir. Ayrıca, bu tez Blonde Roots'ta parodinin ırk ve ırkçılığa dair değerler bütününün inşa edilmişliğini vurgulamaya olanak sağladığını, The Long Song'da ise köleleştirilmiş siyahi özne figürünü güçlendirmek için bir araç olarak görev yaptığı düşüncesini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to explore the employment of generic characteristics of slave narratives in Blonde Roots by Bernardine Evaristo and The Long Song by Andrea Levy in the light of Linda Hutcheon's theory of parody. While Blonde Roots is examined both as a parody of slave narratives and the kind of contemporary neo-slave narratives that do not problematize the thematic conventions and formal features of slave narratives, The Long Song is studied as a parody of slave narratives. This thesis explores how and to what ends both novels parody a number of generic characteristics of slave narratives. It is argued that in both novels parody functions to reveal the shared political agenda of the writers, which is bringing the slavery past of Britain and its legacy to the fore. Additionally, this thesis contends that in Blonde Roots parody facilitates to accentuate the constructedness of race and a whole set of values related to it, whereas in The Long Song it serves as a means to empower the figure of the enslaved black subject.