1982 Anayasası çerçevesinde Cumhurbaşkanının sorumsuzluğu
Responsibility limits of the President in terms of the 1982 Constitution act
- Tez No: 762373
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA OKŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Cumhurbaşkanı, siyasi sorumsuzluk, cezai sorumsuzluk, Cumhurbaşkanı yardımcıları, president, political irresponsibility, criminal irresponsibility, vice president
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandumla kabul edilen Türk Anayasa değişiklikleri ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin önceki yönetim sistemi olan parlamenter sistem terk edilerek yeni bir yönetim sistemi benimsenmiştir. Türk tipi başkanlık sistemi olarak tanımlanan ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adıyla anılan bu yeni hükümet sisteminde yürütme kuvveti tümüyle cumhurbaşkanlığı makamına verilerek parlamenter sistem özellikleri taşıyan“düalist”nitelikteki yürütme organına,“monist”nitelik kazandırılmıştır. Yeni sistemle getirilen monist yapıdaki yürütme yetki ve görevi, Cumhurbaşkanının hukuki statüsünü tamamen değiştirmiş ve bu değişim Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerinde de önemli değişimlere sebep olmuş, sonuçta bu değişimlerin incelenmesi gerekliliği doğmuştur. İşte bu gereklilik bağlamında Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini kullanırken yararlanacağı sorumsuzluk sınırlarının, bu sınırlar dışındaki sorumluluk hallerinin ve sorumlu tutulma usullerinin belirlenebilmesi amacıyla çalışmamızın birinci bölümünde farklı hükümet sistemleri çerçevesinde devlet başkanlarının sorumsuzluğu hususu, ikinci bölümünde Türk Anayasal gelişmeleri çerçevesinde Cumhurbaşkanının siyasi, cezai ve hukuki sorumsuzluğu tüm yönleriyle incelenecektir. Son olarak çalışmamızın üçüncü bölümünde ise 1982 Anayasası'nda 2017 yılında yapılan Anayasa değişiklikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanının siyasi, cezai ve hukuki sorumsuzluğu yürütmenin tüm unsurlarıyla birlikte analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
With the Turkish Constitutional amendments accepted in the referendum dated April 16, 2017, in the Republic of Turkey, the people decided to change the parliamentary system and a new administrative system was adopted. In this new government system, which is defined as the Turkish type of presidential system and called the“Presidential System of Government”, the executive power is completely transferred to the presidency and the“dualist”executive body, which has the characteristics of a parliamentary system, has been changed into a“monist”model. The executive authority and the duty in the monist model turned the system completely into a new model by changing the President's legal status, which also caused significant changes in the duties and authorities of the President. It is necessary to examine these changes. In terms of these necessities, to determine the restriction of her/his absolute responsibility that she/he will benefit from while using her/his presidential duties and authorities, also the procedures to be held accountable outside these limits, the area of responsibilities of the authorized people within the framework of different government systems in the first part of our study and in the second part of our study, the political, criminal and legal limits of responsibilities of the President of the Republic within the framework of Turkish constitutional developments will be examined in all its aspects. In the third part of our study, the President's political, criminal and legal responsibility limits will be analyzed together with all the elements of the executive authority within the framework of the constitutional amendments made in the 1982 Constitution Act in 2017.