Hip-hop in the neoliberal era: Turkish rap music community in Turkey
Neoliberal dönemde hip-hop: Türkiye'deki Türkçe rap müzik komünitesi
- Tez No: 762377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÇAKMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
- Anahtar Kelimeler: hip-hop, rap müzik, komünite, hip-hop, rap music, community
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amerikan gettolarından tüm dünyaya yayılmış ve neredeyse herkesin gündelik hayatına tesir etmiş olan hip-hop, Almanya'daki popülaritesiyle birlikte Türkiye'de de yankı uyandırmıştır. Gençlerin kendilerini çeşitli yollarla ifade etmelerine, siyasi ve sosyal hayata katılmalarına, düzen karşıtı tutum sergilemelerine ve kendilerine has alternatif bir kimlik oluşturmalarını sağlayan hip-hop'ın özneleri olan gençler, yani hip-hop komünitesi, bu çalışmanın ana odağını oluşturmaktadır. Bu bağlamda, hip-hop'ın gençlerle, kentle ve direniş mekanizmalarıyla olan bağları önce teorik düzlemde incelenecek olup, sonrasında Ankara, İzmir ve İstanbul'daki gençlerle saha araştırmasının verileri paylaşılacaktır. Tezin ana amacı, Amerika, Almanya ve Türkiye'deki hip-hop komünitelerini derinlemesine anlamak ve birbirleriyle karşılaştırmaktır. Saha çalışmasındaki tanıklıkların ışığında, Türkiye'deki hip-hop serüvenindeki kopuş ve süreklilikleri incelemek, tezin arka planındaki odağı oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Hip-hop, which spread from the American ghettos to the whole world and entered our daily lives, aroused an echo in Turkey with its popularity in Germany. The main emphasis of this study is on hip-hop's subjects, the hip-hop community. Hip-hop enables its community, young people, to express themselves in various ways, participate in political and social life, show antiorder attitudes, and form an alternative identity for their own. In this context, the relations of hip-hop with the youth, the city, and the instruments of resistance will be examined theoretically. Then the field research data from the young people in Ankara, İzmir, and İstanbul will be shared. The primary aim of the thesis is to comprehend the hip-hop community deeply and compare such examples of America, Germany, and Turkey between themselves. In light of the testimonies from the fieldwork, examining the ruptures and continuities in the journey of hip-hop in Turkey formed the focus of the thesis.