Analysis of agricultural credit system in cocoa production in côte d'ivoire: Case of input credit
Fildişi sahili kakao üretiminde tarımsal kredi sisteminin analizi: Girdi kredisi örneği
  1. Tez No: 762442
  2. Yazar: SERI ZOUZOUA SERGE NARCISSE TAPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT DEMİRYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Girdi kredisi, Kakao, Fildişi Sahili, Tarım kredisi, Verim
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarım Politikası ve Yayım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Fildişi Sahili Batı Afrika'daki bir ülkedir. Fildişi Sahili ekonomisinde kakao gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH)% 15-20'sine katılmaktadır Kakao üretiminin Fildişi Sahili'ndeki üretimi 1.000.000'dan fazla küçük toprak sahibi çiftçi tarafından gerçekleştirilmektedir. Veriler, verimin son 20 yılda 0,5 – 0,6 t/ha arasında kaldığını ortaya koymaktadır. Tarımsal kredi ve girdilere erişimsizlik, kakao sektörünün karşı karşıya olduğu önemli kısıtlamalardır. Bu gözlemle ilgili olarak, aşağıdaki temel soru ortaya çıkmaktadır: kakao üretiminde tarımsal girdileri finanse etmek için hangi sistem gereklidir? Bu soruyu cevaplamak için kakao üretiminde tarımsal kredi sisteminin analizine ihtiyaç vardır. Genel amaç, küçük ölçekli kakao çiftçilerinin 2025 yılına kadar tarımsal nakdi kredi ve girdi kredisine erişmelerini sağlayarak kakao verimliliğini 550-600 kg/ha'dan 1 ton/ha'a çıkarmaktır. İncelenen hipotez şöyledir: Fildişi Sahili'ndeki kakao sektöründeki tarımsal kredi sistemi neredeyse yoktur. Küçük üreticiler tarım kredisi verme kriterlerini karşılayamamaktadır. Bu çalışmada ikincil veri toplama ve anahtar kişi görüşmeleri yöntemi ile kapsamlı literatür taraması için karma bir yöntem kullanılmıştır. Sonuçlar, resmi tarımsal kredi sisteminin neredeyse hiç var olmadığını ve hiçbir bankanın Fildişi Sahili'ndeki kakao çiftçileri için tarımsal finansmana adanmış olmadığını göstermektedir. Toplanan veriler, bu bankaların kredi portföylerinin sadece %6'sını tarım sektörüne ayırdıklarını göstermektedir. Tarımsal finansmana elverişli bir düzenleyici çerçevenin varlığı şu anda mevcut değildir. Mevcut finansman kriterleri, bankacılık kurumu veya merkezi olmayan bankacılık sistemi tarafından belirlenmektedir. Ancak bu kriterler çiftçilere avantaj sağlamamaktadır. Resmi tarım sektörü finansman modeline göre bankalar ve merkezi olmayan finansal sistemler kooperatiflere bireyler yerine kredi vermeyi tercih etmektedir. Bireysel çiftçilerin net gelir yetersizdir ve bankada para biriktirmeleri ve kredi almaları zordur. Son olarak, bu çalışma, gübre gibi girdilere yönelik tarımsal kredilerin verilmesi, çiftçilerin gelirlerinin %110'dan fazla artabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Cocoa production in Côte d'Ivoire is carried out by more than 1,000,000 smallholder farmers. Data reveals that yield has remained between 0.5 – 0.6 t/ha during the last 20 years. Non-access to agricultural credit and inputs are significant constraints facing the cocoa sector. Regarding this observation, the following questions arise: which system of financing agricultural inputs in cocoa production? An analysis of the farm credit system in cocoa production is needed to answer this question. The general objective is to improve cocoa productivity from 550-600kg/ha to 1ton/ha by enabling small-scale cocoa farmers to access agricultural credit and input credit by 2025. The studied hypothesis is as follows: Cocoa farmers have minimal access to financial resources; Small farmers have difficulty accessing fertilizer to increase yields. This study uses mixed methods of comprehensive literature review with primary and secondary data collection, key Informant Interviews, and descriptive statistics to analyze data. Results showed that the formal agricultural credit system is almost non-existent, and no bank is dedicated to agricultural financing for cocoa farmers in Côte d'Ivoire. The data collected show that these banks commit only 6% of their credit portfolio to the agricultural sector. Results also show the absence of a regulatory framework favorable to agricultural financing. The financement criteria are set by the banking institution or decentralized banking system. These criteria do not give advantages to farmers. According to the formal agricultural sector financing model, banks and decentralized financial systems prefer to grant credit to cooperatives over individuals. The net income is less, and it is difficult for them to save money in the bank and receive credit. Finally, the study showed that if agricultural credit is given as input, such as fertilizer, farmers' income can be multiplied by 1.26. Keywordsrds: Input credit, Cocoa, Côte d'Ivoire, Agricultural credit, Yield.