6. sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler dersi 'kültür ve miras' öğrenme alanındaki kazanımlara erişme düzeyinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examination of the level of realization of the learning outcomes in the 6th grade social studies course 'culture and heritage' in terms of various variables
  1. Tez No: 762532
  2. Yazar: CEMİL MADEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİNASİ SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Akademik Başarı, Kültür ve Miras, Sosyal Bilgiler Öğretim Programı, Social Studies, Academic Success, Culture and Heritage, Social Studies Curriculum
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
İnsan sosyal bir varlıktır. İnsanlar dünyaya geldikleri andan itibaren yaşadıkları topluma ait kültürün bir parçası olarak gelişimlerini sürdürürler. Hayatının her döneminde içinde yaşadıkları kültüre ait özellikleri bir şekilde yaşantılarıyla ve davranışlarıyla sergilerler. Her toplum kendisine ait olan sosyal yaşam unsurlarını gelecek kuşaklara aktarma eğilimindedir. Güçlü bir toplum yapısına sahip olma bunu gerektirir. Ülkemizde gelecek kuşaklara toplumuzun kültürel ögelerinin aktarılması, ilköğretim çağındaki çocuklara daha çok sosyal bilgiler dersi aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Sosyal bilgiler dersi öğrenme alanları içerisinde“Kültür ve Miras”öğrenme alanı tarihi ve kültürel konuları içermektedir. Bu araştırmada sosyal bilgiler dersi kültür ve miras öğrenme alanındaki kazanımların gerçekleşme düzeyinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi hedeflenmiştir. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılında Zonguldak ili Karadeniz Ereğli ilçesinde 4 ilçe merkezi, 2 belde ile 3 köy okulunda olmak üzere 9 okulda 167 kız öğrenci ve 182 erkek öğrenci olmak üzere 349 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel araştırma kapsamındaki genel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmada Ortaokul 6. Sınıf öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersi Öğrenme alanlarından biri olan Kültür ve Miras ünitesindeki kazanımlara öğrencilerin erişme düzeyinin cinsiyete, anne-baba eğitim durumuna, kendine ait bilgisayarın olup olmamasına ve yaşanılan yere göre farklılık gösterip göstermediği başarı testi ile belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma problemlerinden iki grup arasındaki ölçek ve boyut değerleri bakımından farkların sınamasını gerektirenler için bağımsız örneklem t-testi, ikiden daha fazla grup arasındaki farkların incelenmesi amacıyla ise Anova Testi kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde öğrencilerin başarı durumlarının orta düzeyde olduğu, cinsiyet, yaşanılan yer ve kendisine ait bilgisayarı bulunma durumuna göre başarı düzeyleri arasında anlamlı bir fark görülmezken, anne ve babanın eğitim düzeyi yüksek olan öğrencilerin aldığı puanların daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In our country, the transfer of the cultural elements of our society to the next generations is carried out mostly through the social studies course to the primary school students. The social studies course includes historical and cultural subjects in the“Culture and Heritage”learning area. In this research, it is aimed to examine the realization level of the acquisitions in the field of culture and heritage learning in the social studies course according to various variables. The research was carried out with 349 students, 167 female students and 182 male students, in 9 schools in 4 district centers, 2 towns and 3 village schools in Zonguldak / Ereğli in 2021-2022 academic year. In the research, the general survey model was used within the scope of the descriptive research made in the survey model, which is one of the quantitative research methods. In this study, it was examined whether the achievements of the 6th grade students in the Culture and Heritage unit, which is one of the Social Studies Lesson Learning areas, differ according to gender, education status of the parents, whether they have their own computer and where they live. It was determined by the achievement test created. The independent sample t-test was used for the research problems that required testing the differences between two groups in terms of scale and dimension values, and the Anova Test was used to examine the differences between more than two groups. When the findings of the study were examined, it was seen that the achievement status of the students was moderate, there was no significant difference between the achievement levels according to gender, place of residence and having a computer of their own, while the scores of the students with higher education levels of the parents were higher.