Sosyal bilgiler eğitiminde öğrenme kaynağı olarak müze ziyaretleri
Museum visits as a learning source in social studies education
  1. Tez No: 949667
  2. Yazar: FEYZA AKAY TANAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN İLTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul dıĢı öğrenme ortamları, müze, müze türleri, müze eğitimi, sosyal bilgiler, sosyal bilgiler öğretimi, Out-of-school learning environments, museum, museum types, museum education, social studies, social studies teaching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalıĢmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin sosyal bilgiler dersi kapsamında gerçekleĢtirilen müze ziyareti etkinliğini nasıl deneyimlediklerini ve bu deneyimlerin hem kiĢisel farkındalıklarına hem de derse yönelik tutumları ve öğrenme süreçleri üzerindeki etkilerini incelemektir. ÇalıĢmanın evrenini, Gaziantep Ġli ġahinbey Ġlçesi‟nde bulunan Burç Ortaokulu'nda öğrenim gören 6. sınıf öğrencileri oluĢturmaktadır. Katılımcılar 34‟ü kız, 18‟i erkek olmak üzere toplam 52 öğrenciden oluĢmaktadır. ÇalıĢma, Gaziantep Ġlinde yer alan Ġslam Bilim Tarihi Müzesi ile Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi‟ne yapılan ziyaretler çerçevesinde gerçekleĢtirilmiĢtir. AraĢtırma, nitel araĢtırma yöntemlerinden durum çalıĢması deseni kapsamında yürütülmüĢtür. Veriler, ziyaret öncesinde, ziyaret sırasında ve ziyaret sonrasında olmak üzere üç aĢamada uygulanan ve açık uçlu soruları içeren yansıtıcı formlar aracılığıyla toplanmıĢtır. Elde edilen veriler, 2023-2024 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde toplanmıĢ ve tematik içerik analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiĢtir. AraĢtırma bulguları, öğrencilerin gerçekleĢtirilen müze ziyaretlerini önemli ölçüde değerli bulduklarını, geziden keyif aldıklarını ve ziyaret öncesindeki duygu ve beklentilerinin ziyaret sonrası büyük ölçüde karĢılandığını göstermiĢtir. Müze ziyaretlerinin, öğrencilerin sosyal bilgiler dersine yönelik tutumlarında olumlu geliĢmeler sağladığı, okul dıĢı bu uygulamanın dersi daha ilgi çekici, anlamlı ve gerçek yaĢamla iliĢkilendirilebilir bir hâle getirdiği belirlenmiĢtir. Müze ortamının, öğrencilerin tarihsel, kültürel ve bilimsel farkındalıklarının geliĢimine önemli katkılar sağladığı görülmüĢtür. Müze deneyimlerinin, yalnızca yerel aidiyet duygusu ve toplumsal bağlılığı güçlendirmekle kalmadığı, aynı zamanda öğrencilerin tarihi ve kültürel mirasa yönelik anlayıĢlarını derinleĢtirdiği ve empati yoluyla kendi toplumlarının tarihsel ve kültürel dönüĢüm süreçlerini daha iyi kavramalarına katkı sunduğu belirlenmiĢtir. Öğrencilerin bu süreçte tarihi ve kültürel bilinçlerinin pekiĢtiği ve milli değerleri daha derinlemesine içselleĢtirdikleri belirlenmiĢtir. Öte yandan, Bilim Müzesi‟ne yapılan ziyaretlerin öğrencilerde bilimsel merakı canlandırdığı, bilimsel konulara olan ilgiyi artırdığı ve araĢtırmacı odaklı düĢüncenin geliĢimini desteklediği görülmüĢtür. Bu uygulamanın keĢfi odaklı öğrenmeyi kolaylaĢtırdığı ve tarihsel düĢünmeyi teĢvik ederek sosyal bilgiler öğretiminde yüzeysel bilgi edinmenin ötesine geçen bütüncül ve etkili bir öğrenme deneyimi sunduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır. Sonuç olarak bu çalıĢma hem öğretmenler hem de eğitim politikası geliĢtiricileri açısından müzelerin alternatif öğrenme ortamları olarak nasıl değerlendirilebileceğine dair önemli çıkarımlar sunmaktadır. AraĢtırma kapsamında, müze ziyaretlerinin sosyal bilgiler öğretimine entegrasyonu sürecinde öğretmenlerin etkinlik planlamasından müzelere eriĢim olanaklarına ve öğrencilerin özellikle müze ortamında aktif olarak gerçekleĢtirecekleri etkileĢimli etkinlik ve uygulamalara kadar uzanan birtakım öneriler geliĢtirilmiĢtir. Bu önerilerde okul dıĢı öğrenme ortamları kapsamında öğrenci merkezli etkinlik tasarımları ile okul-müze iĢ birliklerinin önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine how middle school students experience the museum visit activity within the scope of the social studies course and the effects of these experiences on their self-awareness, attitudes towards the course and learning processes. The population of the study consisted of 6th grade students studying at Burç Middle School in ġahinbey District of Gaziantep Province. Participants consisted of 52 students, 34 girls and 18 boys. The study was carried out within the framework of visits to the Islamic Science History Museum and Gaziantep Cultural History Museum in Gaziantep Province. The study was conducted within the scope of case study design, one of the qualitative research methods. The study data were collected through reflective forms including open-ended questions, which were administered in three stages: before, during and after the museum visit. The data were collected in the spring semester of the 2023-2024 academic year and analyzed using the thematic content analysis method. The results showed that the students valued the museum visits, enjoyed the visit, and that their pre-visit feelings and expectations were met to a great extent. It was found that museum visits led to positive improvements in students' attitudes towards the social studies course and that this out-of-school practice made the course more interesting, meaningful and connected to real life. The museum environment contributed significantly to the development of students' historical, cultural and scientific awareness. Museum experiences not only enhance a sense of local belonging and community commitment, but also deepen students' understanding of historical and cultural heritage and contribute to a better understanding of the processes of historical and cultural transformation of their own communities through empathy. It was observed that students' historical and cultural consciousness was reinforced and they internalized national values more deeply in this process. On the other hand, visits to the Science Museum stimulated students' scientific curiosity, increased their interest in scientific subjects and supported the development of inquiry-oriented thinking. This practice facilitates discovery-based learning and encourages historical thinking, providing a holistic and effective learning experience that goes beyond the acquiring superficial knowledge in social studies teaching. In conclusion, this study offers important implications for both teachers and educational policy makers on how museums can be utilized as alternative learning environments. Within the scope of this study, a number of suggestions were developed in the process of integrating museum visits into social studies teaching, ranging from teachers' activity planning, access opportunities to museums, and interactive activities and activities that students will actively perform especially in the museum environment. These recommendations emphasize the importance of student-centered activity designs and school-museum collaborations within the scope of out-of-school learning environments.