Yeşim Saygın Armutak'ın çocuk romanlarının kök ve alt değerler açısından incelenmesi
An examination of Yeşim Saygın Armutak's children's novels in terms of root and sub values
- Tez No: 762570
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL AHMET KIRKKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Romanları, Değerler Eğitimi, Kök Değer, Yeşim Saygın Armutak, Children's Novels, Values Education, Root Value, Yeşim Saygın Armutak
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bilgi kazandırmak, meslek edindirmek gibi amaçlarıyla öne çıkan eğitim ve öğretim kurumlarının olumlu davranış ve değer kazandırma gibi hedefleri de vardır. Ulusal ve evrensel değerlerin çocuklara kazandırılması ve bu değerlerin çocuklar tarafından benimsenmesi toplumların geleceği açısından büyük önem arz etmektedir. Bu değerler, yetişme aşamasında olan kuşaklara olumlu davranışlar kazandırılması, toplumun yaşanılabilir bir yapıya sahip olması adına gerekli olan, toplum tarafından kabul gören ortak duygu, düşünce, davranış ve kurallar bütünüdür.“2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı”nda değerler eğitimine önem verilmektedir. Bu araştırmanın amacı da, Yeşim Saygın Armutak'ın çocuk romanlarının“2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı”nda yer alan on kök değer“sevgi, adalet, sorumluluk, sabır, dostluk, dürüstlük, saygı, yardımseverlik, öz denetim, vatanseverlik”ve alt değerler açısından incelenmesidir. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi tekniğinin kullanıldığı bu araştırmada, Yeşim Saygın Armutak'ın çocuk romanlarında bulunan değerler sınıflandırılmış ve bu değerlerin ne sıklıkta kullanıldığı belirlenmiştir. Bu çalışma beş bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde problemin ne olduğu belirtilmiştir. Bununla birlikte araştırmanın amacı ve önemine değinilip varsayım ve sınırlılıklar sıralanmıştır. Ayrıca çalışmanın genel kavramları hakkında tanımlar yapılıp değerler eğitimi alanında daha önce yapılan araştırmalar analiz edilmiştir. İkinci bölümde kuramsal çerçeve üzerinde durulup araştırmanın alt yapısını meydana getiren kavramlar açıklanmıştır. Üçüncü bölümde araştırma modeli, çalışmanın evren ve örneklemi açıklanmıştır. Bununla birlikte verilerin toplanması ve değerlendirilmesi aşamasında hangi yollara başvurulduğu ifade edilmiştir. Dördüncü bölümde kök ve alt değerler için ayrı ayrı başlıklar oluşturulmuş ve bu başlıkların altına ilgili değer iletilerinin sayısı ve iletilerden örnekler aktarılmıştır. Daha sonra çalışmaya konu olan eserlerde bulunan değerler ve bu değerlerin dağılımı şekil aracılığıyla gösterilmiştir. Beşinci bölümde ise çalışmanın sonucuna değinilmiş ve değerler eğitimiyle ilgili çeşitli öneriler sıralanmıştır. Araştırmada Yeşim Saygın Armutak'ın çocuk romanlarının kök ve alt değerler bakımından zengin ögeler içerdiği belirlenmiştir. Söz konusu eserlerin, içerdiği zengin ögeler açısından değerlerin aktarımında yararlı bir eğitim materyali olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Education and training institutions, which stand out with their aims such as providing information and providing a profession, also have goals such as positive behavior and make the work valuable. Bringing national and universal values to children and adopting these values by children are of great importance for the future of societies. These values are the set of common feelings, thoughts, behaviors, and rules accepted by the society, which are necessary for the generation of upbringing to gain positive behaviors and for the society to have a livable structure. Values education is given importance in the 2019 Turkish Course Curriculum. The purpose of this research is to examine Yeşim Saygın Armutak's children's novels in terms of ten core values“love, justice, responsibility, patience, friendship, honesty, respect, benevolence, self-control, patriotism”and sub-values in the 2019 Turkish Course Curriculum. In this research study, which uses document analysis technique from qualitative research methods, where the values found in Yeşim Saygın Armutak's children's novels were classified and determined how often these values were used. This study consists of five chapters. In the first part, it is stated what the problem is. In addition, the purpose and importance of the research were mentioned, and the assumptions and limitations were listed. Moreover, definitions were made about the general concepts of the study and previous studies in the field of values education were analyzed. In the second part, the theoretical framework is emphasized and the concepts that make up the infrastructure of the research are explained. In the third part, the research model, the universe, and sample of the study are explained. Furthermore, it was stated which methods were used during the collection and evaluation of data. In the fourth chapter, separate headings were created for root and sub-values, and the number of related value messages and examples of messages were given under these headings. Then, the values found in the study that are the subject of the study and the distribution of these values are shown through the figure. In the fifth chapter, the result of the study is mentioned and various suggestions about values education are listed. In the research, it was determined that Yeşim Saygın Armutak's children's novels contain elements rich in root and sub-values. It has been concluded that the mentioned works can be used as a useful educational material in the transfer of values in terms of the rich elements they contain.