Yolsuzlukla mücadelede kamu tedarik mevzuatı: Türkiye açısından değerlendirilmesi
Public supply legislation on anti-corruption: An evaluation in terms of Turkey
  1. Tez No: 762579
  2. Yazar: GAMZE DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK EGELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kamu Harcamaları, Maliye, Poverty, Public Expenditures, Finance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Temelinde birey olmak üzere toplumların ortak menfaatlerine zarar veren ve ülkelerin geleceğini dahi olumsuz etkileyen“yolsuzluk”olgusu hakkında birçok ampirik araştırma literatürde bulunmaktadır. Bu çalışmada yolsuzluk kavramı tüm boyutlarıyla ele alınmaktadır. Yolsuzluk kavramı geniş bir şekilde incelenerek iktisadi açıdan yolsuzluğun açıklanmasında yolsuzluğun tanımı, unsurları, özellikleri, nedenleri ve türleri incelenmiştir. Yolsuzluğun ekonomik etkileri çerçevesinde yaratmış olduğu tüm sonuçları, çeşitli ampirik çalışmalarla da desteklenmiştir. Dünyada ve Türkiye'de yapılmış olan yolsuzluk örnekleri mercek altına alınmıştır. Bu tezin amacı literatürde yer alan yolsuzluğun kamu harcamaları ve kamu harcamalarının alt bileşenleri üzerindeki etkisinin araştırıldığı teorik ve ampirik araştırmalara yer verilmiş ve Türkiye örneği üzerinde yolsuzluğun toplam kamu harcamalarına etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonucunda Türkiye'de bununla mücadele edebilmek amacıyla birçok düzenleme yapıldığı ve bu düzenlemelerle kısmen başarılı olunduğu fakat etkin bir şekilde mücadele için daha fazla önlemlerin alınması gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
There are many empirical studies in the literatüre about the phenomenon of“corruption”, which harms the common interests of societies, including individuals, and negatively affects even the future of countries. In this study, the concept of corruption is discussed all its dimensions. The concept of corruption has been studied extensively and the definition, elements, features, causes and types of corruption in the explanation of corruption in economic terms are examined. All the consequences of corruption within the framework of its economic effects have been supported by various empirical studies. Examples of corruption in the World and in Turkey have been scrutinized. The aim of this thesis is to include and empirical studies on the effects of corruption on public expenditures and sub-components of public expenditures in the literature, and the effect of corruption on total public expenditures on the case Turkey has been investigated. As a result of the research, it has been shown that many regulations have been made in order to combat this in Turkey and these regulations have been succesful in minor corruption, but have failed in large-scale corruption.