An empirical analysis of the relationship between exchange rate and export trade in Somalia
Somali'de döviz kuru ve ihracat ticareti arasindaki ilişkinin ampirik analizi
- Tez No: 762594
- Danışmanlar: ASSOC. DR. ALİ FEHİM CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Export, Exchange rate, ARDL model, Somalia
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, Somali'de döviz kuru ve ihracat ticareti arasındaki ampirik ilişkiyi değerlendirmektir. Bunun temel amacı, döviz kuru ile ihracat ticareti arasında bir ilişki olup olmadığı sorusuna cevap bulmak için yapılan bu çalışmada, 1990 ile 2019 yılları arasında Somali'den gelen verileri değerlendirmek için Otoregresif Dağıtılmış Gecikme (ARDL) modeli kullanılmıştır. İhracatın bir fonksiyonu olarak ihracat oranı, döviz kuru, enflasyon, vekil olarak reel faiz oranı, Yardım ve brüt sermaye formülasyonu olarak yatırım, bu ampirik analiz sonucu, Somali şilini depresyonunun hem Somali'nin ihracat ticaretini artırmaya neden olacağını göstermektedir. Hem kısa hem de uzun vadede ihracat ticaretini ciddi şekilde etkilemektedir. Dış yardım, Somali ticaretinin ihracatı arasında kısa ve uzun vadede istatistiksel olarak negatif bir ilişkiye sahipken, Faiz oranı, Yatırım gibi diğer tüm değişkenler Somali'nin ihracat ticaretinde pozitif bir etkiye sahiptir ve istatistiksel olarak anlamlıdır, ancak enflasyon uzun vadede statik olarak anlamlı değildir. ihracat ticareti. Ülkenin ihracatı özellikle reel döviz kuru dalgalanmalarına karşı hassas olmasına rağmen. İhracat performansı, döviz kurunun değerlenmesi veya aşırı değerlenmesinden zarar görür. Dengeye yakın bir RER'yi korumak esastır, ancak ihracat performansı açısından düşük değerli bir para birimini korumak da tercih edilir. İhracattaki yüksek artış hızı, para birimlerinin değerinin düşük olduğu zamanlarla bağlantılıdır. Sonuç olarak, çalışma, Somali hükümetinin ve diğer politika yapıcıların, ihracat performansını artırmak için vergileri düşürerek ve diğer yardım biçimlerini sağlayarak ihracatçıları teşvik etmesini önermektedir. Anahtar Kelime: İhracat, Döviz kuru, ARDL modeli, Somalia
Özet (Çeviri)
The purpose of this paper research is to assess the empirical relationship between exchange rate and export trade in Somalia. The main aim of this to get answer the question of if there is relationship between exchange rate and export trade, this study research employed the Autoregressive distributed Lag (ARDL) model to evaluate data from Somalia with a time interval between 1990 to 2019. With log of export ratio as function of export, exchange rate, inflation, real interest rate as proxy, Aid, and investment as a gross capital formulation, this empirical analysis result shows that a deprecation of Somalia shilling will cause to increase the export trade of Somalia both of short run and long run, as well as pose serious effect export trade. Foreign aid has statistically negative relationship between export of Somalia trade in short run and long run while all other variables including Interest rate, Investment, has a positive effect and statistically significant on export trade of Somalia, although inflation has not statically significant in long run the export trade. Although the country's exports are particularly sensitive to real exchange rate swings. Export performance is harmed by currency rate appreciation or overvaluation. Maintaining a near-equilibrium RER is essential, but maintaining an undervalued currency is also preferable from the standpoint of export performance. A high pace of rise in exports is linked to times when currencies are undervalued. In conclusion, the study recommends that the Somali government and other policymakers encourage exporters by lowering taxes and providing other forms of assistance in order to boost export performance.