Kazakistan Almatı Arkeoloji Müzesi ve Merke Devlet Müzesi'ndeki saka seramikleri
Saka ceramics in Kazakhstan Archaeological Museum and Merke State Museum
- Tez No: 762737
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARAÇAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Saka, seramik, kil, Kazakhstan, Saka, ceramics, clay
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada Kazakistan'da yer iki devlet müzesine ziyaretler gerçekleştirilmiş ve müzelerdeki seramikler incelenmiştir. Yapılan incelemeler sırasında seramiklerin form, hamur yapısı ve hamur dokusu göz önünde bulundurulmuş, katkı maddelerine ve kimyasal yapılarına değinilmemiştir. Saka dönemi seramiklerinin, formları değişiklik göstermekle birlikte farklı hamur rengine ve dokusuna sahip oldukları da gözlemlenmiştir. Çoğunlukla sade ve bezemesiz örnekler tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada Saka dönemine atfedilen çoğu eserin kırmızı renginin yanı sıra fırınlama esnasında fazla ısıya maruz kalmış olan örneklerde, seramik yüzey üzerinde yanık izleri tespit edilmiştir. Kırmızı kil dışında pembemsi-kırmızı ve gri renkli örneklerde mevcuttur.
Özet (Çeviri)
In this study, visits were paid to two state museums in Kazakhstan to examine the ceramics exhibited there. The examination deals with the form, paste structure and texture of the ceraamics. It has been observed that the Saka period ceramics have different paste colors and textures, although their forms vary. Mostly plain and undecorated samples were found. In the study, in addition to the red color of most of the artifacts belonging to the Saka period, burn marks were detected on the ceramic surface of the samples that were exposed to excessive heat during firing. Apart from its red clay, it is also available in pinkish-red and gray colored samples.