Otel işletmelerinde teknolojik liderliğin bilgi ve temassız teknoloji kullanımındaki rolü
The role of technological leadership in the use of information and contactless technology in hotels
- Tez No: 762750
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAFAK ÜNÜVAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik Liderlik, Teknoloji Kabul Modeli, Otel İşletmeleri, Bilgi Teknolojileri, Temassız Teknoloji, Technological Leadership, Technology Acceptance Model, Hotel Businesses, Information Technologies, Contactless Technology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
İşletmelerde yeni teknolojilerin kullanılmaya başlanması, teknolojilerin çalışanlar tarafından kabul edilmesi ve benimsenmesi gibi birçok zorluğu beraberinde getirmektedir. Turizm literatüründe bilgi teknolojilerinin kullanımına yönelik pek çok çalışma yer almakla birlikte, teknoloji kullanımının liderlik türleriyle ilişkisini inceleyen çalışmaların kısıtlı olduğu görülmektedir. Buradan hareketle araştırmanın amacı, otel işletmelerinde teknoloji kullanımı ile teknolojik liderlik davranışı arasındaki ilişkiyi ve teknolojik liderliğin davranışsal niyet üzerindeki etkisinde algılanan fayda ile algılanan kullanım kolaylığının aracılık rolünü incelemektir. Bilgi teknolojileri, otellerin örgütsel performanslarını ve rekabet güçlerini arttırmak için stratejik bir güç konumundadır. Mevcut araştırmada teknolojik liderliğin otel çalışanlarının teknoloji kabulü üzerindeki etkisinin tespit edilmesi amacıyla algılanan fayda, algılanan kullanım kolaylığı ve davranışsal niyet değişkenlerinden oluşan bir model kurulmuştur. Hipotezlerin testleri için gerekli olan verilerin elde edildiği araştırma örneklemini Ankara'da faaliyet gösteren 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde çalışan 392 işgören oluşturmaktadır. Nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniğinin kullanıldığı araştırmada ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirliği için Cronbach Alfa güvenilirlik analizi ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Araştırma modeli yol analizi yöntemiyle test edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, teknolojik liderliğin algılanan fayda, algılanan kullanım kolaylığı ve davranışsal niyet üzerindeki etkisi tespit edilmiştir. Teknolojik liderliğin davranışsal niyet üzerindeki etkisinde, algılanan fayda ve algılanan kullanım kolaylığının kısmi aracılık rolü doğrulanmıştır. Sonuç olarak, otel çalışanlarının bakış açılarıyla, teknolojik liderliğin, algılanan fayda ve algılanan kullanım kolaylığı aracılığıyla bilgi ve temassız teknoloji kabulünü etkilediği bulunmuştur. Ayrıca tez çalışması, çalışanların teknoloji kabulünü arttırmaya yönelik öneriler sunarak teorik ve pratik katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introducing new technologies in organization is by no means easy and poses many challenges like the acceptance and adoption of technologies by employees. As well as there are many studies on the usage of information technologies in the tourism literature, studies examining the relationship between technology usage and leadership types are limited. The purpose of this research is to investigate the relationship between technology use and technological leadership behavior in hotels and the mediating role of perceived usefulness and perceived ease of use in the effect of technological leadership on behavioral intention. Information technology is an important strategic asset for hotels to improve organisational performance and competitiveness. In this research, a model is developed includes perceived usefulness, perceived ease of use and behavioral intention variables to determine effetcts of technological leadership on technology acceptance of hotel employees. Also, the mediation role of perceived usefulness and perceived ease of use are examined on effect of technological leadership on technology acceptance of hotel employees. The sample of the research consists of 392 employees working in 4 and 5 star hotels in Ankara. The questionnaire technique was used in the research, Cronbach Alfa and Confirmatory Factor Analyzes for validity and reliability of the scales. The research model was tested with the path analysis method. According to the analysis results was confirmed the effects of technological leadership on perceived usefulness, perceived ease of use and behavioral intention. The partial mediating role of perceived usefulness and perceived ease of use in the effect of technological leadership on behavioral intention in this model were confirmed. As a result, the study is able to find the acceptance of information and contactless technology from the perspective of hotel's employees through perceived usefulness and perceived ease of use of technological leadership. Additionally, the study presents a progressive theory and a practical contribution to increase the employees acceptance in order to provide useful suggestions.