İnsan hakları bağlamında işyerinde psikolojik taciz (Mobbing)
Psychological harrasment in the workplace in a human rights context
- Tez No: 762756
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İşyerinde psikolojik taciz, mobbing, yıldırma, psikolojik şiddet, psikolojik terör, Psychological harassment in the workplace, mobbing, intimidation, psychological violence, psychological terror
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
İşyerinde psikolojik taciz bir ya da birden fazla kişi tarafından kişi veya kişilere sistemli olarak, kötü davranışlarla işinden kendi isteği ile ayrılmaya zorlama amacıyla taciz edilmesi olarak tanımlanabilecek bir yıldırma politikasıdır. İşyerinde psikolojik taciz(mobbing) toplum içerisinde çok önceden beri varlığı olan ancak hukuk alanına yeni giren bir kavramdır. Psikolojik taciz kavramı sistematik olarak tekrar eden ve belirli bir süre devam eden olumsuz davranışları içine alan bir süreci ifade etmektedir. Bu kavram insan onuruna, kişilerin fiziksel ve ruhsal sağlığına ve kişilik haklarına yönelik saldırı niteliği taşıyan insan hakkı ihlali niteliği taşımaktadır. İşyerinde psikolojik taciz konusunda farkındalık artmış, bu konuda düzenlemeler yapılmaya başlanmıştır. Ancak düzenlemeler yapılırken psikolojik tacizin ayırt edici özelliklerine vurgu yapılmamış, düzenlemelerde eksiklikler bulunması nedeniyle benzer kavramlarla karıştırabilmektedir. Çalışma yaşamında strese bağılı olarak çatışmalar muhakkak yer almaktadır. Ancak her çatışma psikolojik taciz olarak nitelendirilemeyecektir. Psikolojik taciz eylemlerinin doğurduğu etkilerle mücadele amacıyla ulusal ve uluslararası düzeydeki düzenlemeler oldukça önem taşımaktadır. Uluslararası alanda Avrupa Birliği ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından birçok çalışma yapılmaktadır. Mevcut Türk hukuk sisteminde psikolojik taciz kavramı ilk kez yargı kararı ile gündeme ve gelmiş ve bu konuda doğrudan ya da dolaylı olarak birçok düzenleme bulunmaktadır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda psikolojik tacizi doğrudan düzenleyen hüküm bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Mobbing in the workplace is an intimidation policy that can be defined as the systematic harassment of a person or persons by one or more people with the aim of forcing them to leave their job voluntarily by bad behavior. Psychological harassment in the workplace (mobbing) is a concept that has existed in the society for a long time, but is a new concept in the field of law. The concept of mobbing refers to a process that systematically recurs and includes negative behaviors that continue for a certain period of time. This concept is a violation of human rights, which is an attack on human dignity, physical and mental health and personal rights of individuals. Awareness about psychological harassment in the workplace has increased, and regulations have been made in this regard. However, the distinctive features of psychological harassment were not emphasized while the regulations were being made, and it can be confused with similar concepts due to the deficiencies in the regulations. Conflicts due to stress are definitely present in working life. However, not every conflict can be qualified as psychological harassment. National and international regulations are very important in order to combat the effects of psychological harassment. Many studies are carried out by the European Union and the International Labor Organization in the international arena. In the current Turkish legal system, the concept of psychological harassment has come to the fore with a judicial decision for the first time, and there are many direct or indirect regulations on this subject. There is a provision directly regulating psychological harassment in the Turkish Code of Obligations No. 6098.