1999-2019 dönemi için Türkiye mobilya sektörünün dış ticaretinin büyüme üzerine etkileri
  1. Tez No: 762755
  2. Yazar: OKTAY ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLDENUR ADIGÜZEL ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Mobilya, İhracat, Büyüme, Nedensellik, Furniture, Export, Growth, Causality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Mobilya sektörü gelişmekte olan ülkeler için hem çalışan istihdamı hem düşük maliyetli yatırım avantajı sayesinde önemli bir role sahiptir. Mobilya sektörü genç nüfusun her dönemde fazla olduğu Türkiye için istihdam sorunu yaşamamasından dolayı ihtiyaç duyulan ve geliştirilen bir sektör haline gelmiştir. Türkiye'nin lojistik anlamında da önemli bir konumda olması sektörün dışa açık olabilmesini yol açmış ve rakip ülkeler ile rekabet sağlama olanağı tanımıştır. Türkiye için bu avantajlarının yanında mobilya sektörü birçok farklı sektörle olan etkileşimi de sektörün makro anlamdaki öneminin değerlendirilmesi için önemlidir. Mobilya sektörü özellikle gelişmekte olan ülkeler için lokomotif sektör olma önemine sahiptir. Bu çalışmada; Türk mobilya sektörünün gelişiminin ekonomik büyüme üzerinde etkileri incelenmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda mobilya ihracatının büyüme üzerindeki etkisinin incelendiği ampirik analiz için 1999Q1-2019Q4 dönemine ait çeyreklik veriler kullanılmıştır. Büyüme değerini ifade etmek için GSYH değeri kullanılmış ve bu değer OECD veri tabanından elde edilmiştir. Mobilya ihracatı için gerekli olan veriler ise TÜİK'ten temin edilmiştir. Aylık olan veriler GSYH verileri ile uyumlu hale getirilebilmesi için araştırmacı tarafından düzenlenip çeyreklik hale dönüştürülmüştür. Analizde ilk olarak değişkenlerin tanımlayıcı istatistikleri değerlerine yer verilmiştir. Daha sonra ADF ve Phillips Perron birim kök testleri uygulanmış ve çıkan sonuçlar doğrultusunda farklı düzeylerde durağan halde bulunan değişkenler için ARDL testleri uygulanmıştır. Son olarak da değişkenler arasında bağlantının olup olmadığı ve bağlantı varsa yönünün ne olduğunun saptanabilmesi için Toda Yamamoto nedensellik analizi yapılmıştır. Analiz neticesinde mobilya ihracatı ile ekonomik büyüme arasında uzun dönemli bir ilişki olduğu bulgusu elde edilmiştir. Ayrıca yapılan nedensellik analizi neticesinde GSYH'dan mobilya ihracatına doğru bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The furniture industry has an important role for developing countries, thanks to its employment and low-cost investment advantage. The furniture sector has become a needed and developed sector for Turkey, where the young population is high in every period, because it does not experience employment problems. The fact that Turkey is also in an important position in terms of logistics has led the sector to be open to the outside and has provided the opportunity to compete with rival countries. In addition to these advantages for Turkey, the interaction of the furniture sector with many different sectors is also important for evaluating the macro-importance of the sector. The furniture sector has the importance of being the locomotive sector, especially for developing countries. In this study; It is aimed to examine the effects of the development of the Turkish furniture industry on economic growth. In this context, quarterly data for the period 1999Q1-2019Q4 were used for the empirical analysis examining the effect of furniture exports on growth. The GDP value was used to express the growth value and this value was obtained from the OECD database. The data required for furniture export was obtained from TUIK. In order to harmonize the monthly data with the GDP data, it was edited by the researcher and converted into a quarterly form. In the analysis, firstly, the descriptive statistics values of the variables were included. Then, ADF and Phillips Perron unit root tests were applied and ARDL tests were applied for the variables that were stationary at different levels in line with the results. Finally, Toda Yamamoto causality analysis was conducted to determine whether there is a connection between the variables and if there is a connection, what is the direction. As a result of the analysis, it was found that there is a long-term relationship between furniture exports and economic growth. In addition, as a result of the causality analysis, it was concluded that there is a direct relationship from GDP to furniture exports.