Tüketim toplumunun yarattığı beden imajında medya etkisi
The effect of media on body image created by the consumer society
- Tez No: 762769
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tüketim Toplumu, Tüketim Kültürü, Beden, Beden İmajı, Sosyal Medya, Consumer Society, Consumer Culture, Body, Body Image, Social Media
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu araştırmanın amacı, tüketim kültürünün hakim olduğu toplumda sosyal olarak inşa edilen beden imajı ve algısı üzerinde sosyal medyanın nasıl bir etki yaptığının sosyolojik olarak bir analizini sunmaktır. Sosyal olarak inşa edilen beden imajı ve ona yüklenen sosyal anlamlar ve değerler, tüketim toplumu içerisinde maddi ve manevi bir olgu olarak konumlandırılmıştır. Bedene yüklenen olumlu-olumsuz anlam ve imajlar her toplumunun tüketim kültür ve pratiklerinde yansıtılmaktadır. Bu durum, bir tüketim metası haline getirilen beden imajının idealleştirilmiş halleriyle topluma sunulmaktadır. İdeal beden imajlarının sosyal inşası ve tekrar inşasında, toplumlarda ve dünyada yayılmasında en etkili faktörlerden biri kitle iletişim araçları ve özellikle sosyal medya ve ağlarıdır. Sosyal medyanın beden imajı üzerindeki olası etkilerini betimlemek amacı ile oluşturulmuş bu çalışmada Baudrillard'ın Tüketim Toplumu teorisinden ve Sosyal Karşılaştırma kuramından yararlanılmıştır. Araştırmada tüketim kültürü, tüketim toplumu ve sosyal medyanın beden imajı üzerine etkileri konusundaki literatür taramasına yer verilmiştir. Araştırmanın ankete dayalı 4. bölümünde betimsel araştırma yöntemine dayalı tarama tekniği ile seçilen 318 katılımcıya (159 kadın ve 159 erkek) çevrim içi anket (Google Form) tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın ana problemi çerçevesinde oluşturulan alt sorular, anket çalışmasından elde edilen bulgular ışığında belirtilen kuramlarla sosyolojik olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to present a sociological analysis of how social media affects socially constructed body image and perception in a society dominated by consumer culture. The socially constructed body image and the social meanings and values imposed on it are positioned as a material and spiritual phenomenon in the consumption society. The positive and negative meanings and images uploaded to the body are reflected in the consumer cultures and practices of every society. This situation is presented to society in idealized forms of body image, which is turned into a commodity of consumption. One of the most influential factors in the social construction and reconstruction of ideal body images, their spread in societies and around the world is the mass media and especially social media and their networks. In this study, which was created to describe the possible effects of social media on body image, Baudrillard's Consumption Society theory and Social Comparison theory were used. In the research, a literature review on the effects of consumer culture, consumer society and social media on body image was included. 4. The results of the research are based on the questionnaire. in the section, online questionnaire (Google Form) technique was used for 318 participants (159 women and 159 men) who were selected by scanning technique based on descriptive research method. The sub-questions created within the framework of the main problem of the research were sociologically analyzed with the theories mentioned in the light of the findings obtained from the survey study.