Mobilya sektöründe lojistik ve ambalajlamanın incelenmesi: Bir mobilya işletmesi örneği
Investigation of logistics and packaging in furniture industry: Example of a furniture business
- Tez No: 547708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Mobilya Sektörü, Lojistik, Ambalajlama, Elleçleme, Depolama, Furniture Industry, Logistics, Packaging, Handling, Storage
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Dünyada sürekli olarak teknolojik ve ekonomik gelişmeler yaşanmakta, bununla beraber rekabet ortamını da küresel düzeye taşımaktadır. Küresel seviyede rekabet; firmaların ürünlerini daha kaliteli yapmaya, daha hızlı hazırlamaya, kaliteli, hasarsız ve iadesiz teslime doğru zorlamaktadır. Ayrıca dünya piyasalarında pazar payını korumak ve arttırmada, düşük maliyetle hammadde teminini, bununla birlikte üretilen malların yine dünya piyasalarında rekabet edebilir kalite ve fiyatta, gecikmeden, istenilen sürede talebi karşılamaktır. Günümüzde üretim maliyetleri ortalama ürün değerini belirlemektedir. Üretim maliyetlerinin birbirine yakın olduğu ortamda firmalar arası rekabet için lojistik ağı en önemli araçtır. Lojistik faaliyetlerin düzenlemelerinin yapılması rekabet edilen firmaların önüne geçmeyi sağlayacaktır. Lojistik sektörü dünyadaki gelişmelerle birlikte ülkemizde de rekabet gücünü artırmak için hızlı bir şekilde gelişmektedir. Dünyada ürün ticaretindeki sektörel büyüme, ürünlerin kullanıcıya ulaştırılmasında sürenin önemi, depolama, sevk ve dağıtım merkezlerinin yönetimi konuları lojistik sektörüne ilgiyi arttırmıştır. Küreselleşme, firmaları yeni üretim modelleri geliştirmeye ve rekabet edebilir maliyet politikası üretmeye zorlamaktadır. Küreselleşmeye bağlı gelişmeler, lojistik faaliyetlerin yapısını da değiştirmektedir. Türkiye'nin coğrafi konumu gereği lojistik yönünden üstünlükleri vardır. Türkiye jeostratejik bakımdan Asya ve Avrupa ile Karadeniz ve Akdeniz arasında bağlantı durumunda olup kıtalar arası köprü oluşturmaktadır. Bu konumu bakımından Türkiye; Avrupa, Balkanlar, Karadeniz, Kafkaslar, Hazar, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri için toplama ve dağıtım merkezi olabilecek özelliği ile uluslararası lojistik bakımından çok uygun bir konumdadır. Bu konumunu değerlendirebilmek için kurumsal altyapısını geliştirmesi gerekmektedir. Uluslar arası pazarların birbirine yaklaşması bölgesel lojistik tanımının ve küresel lojistik kavramının yeniden değerlendirilmesi gereksinimi ortaya çıkmıştır. Bu kavram çerçevesinde firmalar farklı sistem ve yöntemler geliştirilebilir. Firmaların rekabet gücünü geliştirebilmeleri kendi lojistik sistemlerini geliştirebilmeleri ile doğru orantılıdır. Bu nedenle firmalar kendi yaptıkları işleri faaliyet alanlarına göre inceleyerek mevcut durumlarını belirlemelidirler. Küreselleşme sürecinde mobilya sektörü, uluslar arası lojistik yönetimi ve pazarında etkin bir rol sahibi olabilir. Bu tezde Türkiye mobilya sektöründe demonte mobilyaların taşıma, ambalajlama, depolama ve nakliye esnasında oluşacak hasarların ya da sorunların giderilmesi amaçlanacaktır. Bu sorunların giderilmesi ve en aza indirilmesi, Türkiye ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Ayrıca bu sektörün yeni oluşu yeni iş olanaklarının da ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bu çalışmada Türkiye'deki mobilya sektöründe lojistik ve ambalajlamanın gelişimi, sorunları ve çözüm önerileri değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
There is a rapid technological and economic development in our world, also by that the competition environment is also carried in the global level. Global competition forces companies to make their products better, to prepare them faster and to deliever them more quickly without any damage. Also in order to maintain and increase market share in international markets, provision of the inputs at low cost, besides supplying goods produced in time without delay at prices that can compete with international markets it requires the supply in time. Production costs are approximately valued today. Logistics is the most important tool that can be used in order to compete in an environment where production costs are approximate. It is possible to be one step ahead of competitors with arrangements to be made on logistics activities. In parallel with developments in the world, logistics sector is one of the fastest growing sectors in our country. Growth in world trade of goods, globalization of production, the importance of time in delivering products to the user, management of transportation, storage and distribution centers has increased interest in this sector. Globalization forces businesses to develop new business models and to develop cost-cutting strategies. The historical process related to globalization has also changed the structure of logistics services. Turkey's geography has significant advantages from the logistics perspective. Our country is in the intersection of the three continents, as a bridge between Asia and Europe through the Black Sea and the Mediterranean, by its important geo-strategic. From this point of view, Turkey is in a very suitable position in terms of International Logistics with its ability to become a distribution and collection center for Europe, Balkans, Black Sea, Caucasus, Caspian, Central Asia, Middle East and North Africa countries. However, the physical and institutional infrastructure should be developed. As the global markets get closer to each other, the concept of regional logistics has started to bear the obligation to be reinterpreted as global logistics. In the management of the services consisting in that context of this concept, many different systems were developed. However, many enterprises have been weak in competition because they did not develop their own management systems by determining their needs. For this reason, enterprises should examine their own work according to their activities and determine their current situation.In the furniture sector, in the process of globalization, Turkey can have an active position in the world logistics network and market. In this respect, it will be aimed to eliminate the damage or problems that will occur during transportation, packaging, storage and transportation of disassembled furniture in Turkey furniture sector. Elimination of these problems and minimizing them will contribute significantly to the Turkish economy. In addition, the new formation of this sector will enable the emergence of new business opportunities. In this study, the development of logistics and packaging in furniture sector in Turkey problems and solutions will be evaluated.