21.yy'da İstanbul Taksim'deki ikonik mekanların değişiminin uygunluk ve renk bağlamında incelenmesi
Examination of the change of iconic spaces in Istanbul Taksim in the 21st century in context of conformity and color
  1. Tez No: 763114
  2. Yazar: DAMLA KARADERE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ÜLKER KIPÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Linol Baskı, Sanat, Mekan, Dönüşüm, İstanbul, Taksim, Linoleum Printing, Art, Space, Transformation, Istanbul, Taksim
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel Sanat ve Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Eser metni niteliği taşıyan bu çalışmada, temel sanat ve tasarım ilkelerinden uygunluk ve tasarım öğelerinden renk seçilerek, yaşadığımız dönem içerisindeki çevresel değişimlerin görsel karşılıkları ele alınmıştır. Mekan politik olmaya teşne bir olgudur. Birisi özgürlüğü ile bezer, biri ise otoritesinin ve barbarlığının gücü ile. Mimarinin muhafazakarlaşması, mekanların politize edilmesi gibi durumlarla görünür olan bu değişimler, uygunluk ve renk bağlamında incelenmiştir. Ele alınan mekanlar İstanbul'daki ikonik mekanlar gözetilerek Beyoğlu ilçesinin Taksim semtine indirgenmiş ve meydan ölçeğinde Taksim Meydanı, bina ölçeğinde Atatürk Kültür Merkezi, park ölçeğinde ise Gezi Parkı olarak belirlenmiş ve incelenmiştir. Eser metninde ele alınan zaman dilimi 21. yy olarak belirlenerek, 2013 ve 2022 seneleri arasındaki süreçlere ağırlık verilmiştir. Bu sürece ağırlık verilmesinin sebebi, fiziki ve sosyolojik açıdan toplumsal hafıza yer teşkil etmesidir. Eser metni içerisinde üretim metodu olarak tercih edilen linol baskı; yüzyıllar boyunca ticaret, iletişim ve medya gibi unsurların geliştirilmesinde, çoğaltılma özelliği taşımasıyla önemli rol oynamakta ve kolaylaştırıcı bir etki sağlamaktadır. Eser metni niteliği taşıyan bu çalışmada benzer bir amaç ile yola çıkarak, çoğaltma, biçimin yalın ve yalnızca negatif/ pozitif yansımasını kullanma, renk konusuna ve uygunluk ilkesine yoğunlaşabilme, üretimin kavramın önüne geçmemesi ve/veya eşit bir düzlemde kullanılması gerekçeleriyle tercih edilmiştir. Mekanlar üzerindeki değişimin görseller üzerinden okunması, temel eğitim öğelerinden renk ve uygunluk bağlamında incelenmesi hedeflenmiştir. Sanat ve toplum, alt ve üst yapı ilişkisi içerisinde iki taraflı olarak birbirini etkiler. Yaşam tarzlarımızı belirleyen ve yaşamımızla sürecine müdahil olduğumuz kentler, simge mekanlarının dönüşümü ile bireysel ve toplumsal manada bir yekunun dönüşümünü mü hedefler? Bu sorulara eser metni çalışmamda, sanatsal üretimlerim ve bu konularda çalışmış olan sanatçıların üretimleri ve eserleri ile yanıt bulmayı amaçladım.
Özet (Çeviri)
In this study which is the work of art text, environmental changes that has been occurred in this century are discussed by selecting of harmony and colour context among basic art and design principle. Place is the favourable phenomenon which is made as a politization. These changes which are originated due to visibility of some situations like conservatisation and politization are examined in the context of harmony and color. Present places has been redacted to Beyoglu's district Taksim. Within Taksim, in terms of square scale Taksim Square, in terms of building scale Ataturk Culture Center, in terms of park scale Gezi Park has been determined and examined. Processes that are between 2013 and 2022 were concentrated on by determining of 21.century of subject's period of time that has been discussed in work of art text. This process were concentrated on because of social memory in terms of physical and sociological. Linoleum printing which has been selected as a production method within the work of art text has been playing important role in the development of trade, communication and media by having a reproduce characteristic and provides a facilitating effect throughout the centuries. Its role in this work, which is the text of a work, was chosen with a similar purpose, on the grounds of duplication, using the plain and only negative/positive reflection of the form, concentrating on the principles of color and conformity, not overriding the concept of production and/or using it on an equal plane. Reading of changes on places by way of visuals and examining of in the context of colour and suitability that are one of the basic education items are aimed. Art and society effects each other mutually within the relations between infrastructure and superstructure. Do towns which determine of our life style and we take part in the process with our life aim of altogether transformation in terms of individual and social mean with transformation of symbol places? I aimed to seek answers with my art production, art productions and works of artist who is work on this point, in my work of art text study which I seek to answers of this question.