Frenk üzümü ve bektaşi üzümünün Malatya ekolojisindeki performansı
Performance of currant and gooseberry genotypes of Malatya ecology
  1. Tez No: 763155
  2. Yazar: MERVE COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZİM GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: üzümsü meyveler, kalite, antioksidan, adaptasyon, small fruit, quality, antioxidant, adaption
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 554
Özet
Bu çalışma, Malatya ili Battalgazi ilçesinde yetiştirilen frenk üzümü ve bektaşi üzümü çeşitlerinin bazı fenolojik ve pomolojik özellikleri ile fitokimyasal içeriklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışma ile yörede frenk üzümü ve bektaşi üzümü türlerinin adaptasyonuyla ilgili bilgi birikimine katkı sağlamak hedeflenmiştir. Bu araştırmada, 2021 ve 2022 yetiştirme yıllarında Frenk üzümü (Ribes spp.) türüne ait Rosenthal, Goliaht, Boosko Giant ve Red Lake çeşitleri ile bektaşi üzümü türüne ait (Ribes grossularia L.) Jostaberry çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Çeşitlerin fenolojik özellikleri saptanırken, meyve örneklerinde en-boy, meyve ağırlığı ve renk gibi fiziksel ölçümlerinin yanında suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asitlik ve pH gibi kimyasal analizler yapılmıştır. Ayrıca meyvelerin toplam antosiyanin içerikleri, toplam fenol içerikleri ve antioksidan içerikleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, frenk üzümüne ait çeşitlerde taze ağırlık üzerinde toplam antosiyanin içeriği 143.0-1558.3 μg siy-3-glk/g; toplam fenolik madde miktarı 3810.84-7830.57 μg GAE/g; toplam antioksidan kapasitesi (TEAC) 21.66-51.99 μmol TE/g değerleri arasında belirlenmiştir. Bektaşi üzümünde ise; toplam antosiyanin içeriği 132.3 μg siy-3-glk/g; toplam fenolik madde miktarı 4592.23 μg GAE/g; ve TEAC 25.79 μmol TE/g olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine some phenological and pomological properties and phytochemical contents of currant and gooseberry cultivars grown in Battalgazi, Malatya. This study, it is aimed to contribute to the adaptation of currant and gooseberry species in the region. In this study, Rosenthal, Goliaht, Boosko Giant and Red Lake cultivars of the Currant (Ribes spp.) species and Jostaberry cultivars of the Gooseberry species (Ribes grossularia L.) were used as materials in the growing years of 2021 and 2022. The phenological characteristics of the cultivars and the physical measurements of fruit samples such as width, fruit weight and color, as well as chemical analyzes such as soluble solids titration acidity, pH, and total anthocyanin content, total phenol content and antioxidant content of the samples were determined in the first year of the growing period. As a result of the study, the total anthocyanin content in currant was 143.0-1558.3 μg siy-3-glk/g; total phenolic substance at 3810.84-7830.57 μg GAE/g; total antioxidant capacity (TEAC) was determined between 21.66-51.99 μmol TE/g values. In the gooseberry, these values are; total anthocyanin content at 132.3 μg siy-3-glk/g; total phenolic substance at 4592.23 μg GAE/g; and TEAC was found to be 25.79 μmol TE/g.