Diyarbakır ili Kulp ilçesi su keneleri (Acarİ: Hydrachnidia) faunası
Water mites (Acari: Hydrachnidia) of Kulp district of Diyarbakır province
  1. Tez No: 763181
  2. Yazar: MURAT ÖZDİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Kulp ilçesi, su keneleri, sistematik, yeni kayıt, biyoçeşitlilik, Kulp district, water mite, systematic, new record, biodiversity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada Kulp ilçesinden (Diyarbakır, Türkiye) 2020-2021 yıllarında toplanan su keneleri (Acari, Hydrachnidia) örnekleri değerlendirilmiştir. 22 farklı lokaliteden toplam 713 su kenesi örneği toplanmıştır. Bu örneklerin değerlendirilmesi sonucu 14 familyaya ait 58 tür tespit edilmiştir. Tespit türlerin hepsi Diyarbakır faunası için yeni kayıttır. Tadjikothyas connexa Sokolow, 1948, Torrenticola (s.str.) laskai Di Sabatino, 2009, Torrenticola (Megapalpis) persica Pesic, 2004 ve Monatractides (s.str.) persicus Pesic, 2004 Türkiye faunası için yeni kayıttır. T. (Megapalpis) persica'nın erkeği ilk defa tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, water mites (Acari, Hydrachnidia) specimens collected from Kulp district (Diyarbakır, Türkiye) between 2020-2021 years were evaluated. A total of 713 water mite specimens were collected from 22 different localities. As a result of the evaluation of these specimens, 58 species belonging to 14 families were identified. All of the determined species are new records for Diyarbakır fauna. Tadjikothyas connexa Sokolow, 1948, Torrenticola (s.str.) laskai Di Sabatino, 2009, Torrenticola (Megapalpis) persica Pesic, 2004 and Monatractides (s.str.) persicus Pesic, 2004 are new records for the fauna of Türkiye. The male of Torrenticola (Megapalpis) persica has been described for the first time.