Rekreatif amaçlı hizmet veren spor tesislerinde faaliyete katılan bireylerin hizmet kalitesi hakkında görüşlerinin incelenmesi
Investigation on the opinions of individuals participating in sports facilities that provide recreational purposes on the service quality
  1. Tez No: 763201
  2. Yazar: HAMDİ MURAT HANÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA BAHADIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet, Hizmet Kalitesi, Rekreasyon, Spor Tesisi, Service, Service Quality, Recreation, Sports Facility
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, Rekreatif amaçlı hizmet veren spor tesislerinde faaliyete katılan bireylerin hizmet kalitesi hakkında görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubunu Kayseri ilinde ki özel ve kamuya ait spor tesislerine üye olan 466 kişi oluşturmaktadır. Araştırma grubunu oluşturan üyelerin 110'u (% 23,6) kadın, 356'sı (% 76,4) erkektir. Çalışma, rekreasyon amaçlı hizmet veren spor tesislerinde ki katılımcıların algıladıkları hizmet kalitesinin ölçülmesi için gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı Köşker Demir ve Çimen (2012) tarafından geçerliliği ve güvenilirliği yapılan, Rekreasyonel Spor Hizmetleri Kalite Ölçeği (RSHKÖ) kullanılmıştır. Araştırma değişkenlerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek üzere Kurtosis (Basıklık) ve Skewness (Çarpıklık) değerleri incelenmiştir.Katılanların tanımlayıcı özelliklerine göre ölçek düzeylerindeki farklılaşmaların incelenmesinde t-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova) ve post hoc (Tukey, LSD) analizlerinden faydalanılmıştır. Yapılan istatistiksel analizlerin sonucunda, çalışmamızın alt boyutlarının, kamu ve özel işletmelere ait, rekreasyonel amaçlı hizmet veren spor tesislerinde faaliyete katılan bireylerin, algıladıkları hizmet kalitesi üzerinde cinsiyetlerine, medeni durumlarına, katılım tesislerine, katılım amaçlarına, spor yapma sıklığına, göre farklılaşma durumları arasında anlamlı farkın olmadığı gözlemlenmiştir. İstatistiksel verilerle, çalışmamızın alt boyutları ile katılanların yaşa göre çıktı kalite puanları incelendiğinde, gruplar arası anlamlı farklılığın olduğu saptanmıştır. Aynı şekilde, çalışmanın alt boyutları ile katılanların öğrenim durumuna göre farklılaşma durumu incelendiğinde, anlamlı olarak farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmanın alt boyutları ile katılanların spor dalına göre farklılaşma durumları incelendiğinde, rekreasyonel spor hizmetleri kalite puanları, çıktı kalitesi, etkileşim kalitesi ve fiziki çevre kalitesi arasında ve çalışmanın alt boyutları ile katılanların spor yılına göre farklılaşma durumu incelendiğinde, rekreasyonel spor hizmetleri genel kalite puanları ile çıktı kalitesi puanlarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the opinions of individuals participating in the activity in sports facilities serving recreational purposes about the service quality. The research group consists of 466 people who are members of private and public sports facilities in Kayseri. 110 (23.6%) of the members constituting the research group are female and 356 (76.4%) are male. The study was carried out to measure the perceived service quality of the participants in the sports facilities serving for recreational purposes. The data collection tool used in the research was the Recreational Sports Services Quality Scale (RSHKÖ), which was validated and reliable by Köşker Demir and Çimen (2012). Kurtosis (Kurtosis) and Skewness (Skewness) values were examined to determine whether the research variables showed a normal distribution. T-test, one-way analysis of variance (Anova) and post hoc (Tukey, LSD) analyzes were used to examine the differences in scale levels according to the descriptive characteristics of the participants. As a result of the statistical analyzes made, it was found that the sub-dimensions of our study showed a significant difference in terms of gender, marital status, participation facilities, purpose of participation, frequency of doing sports, on the perceived service quality of individuals participating in activities in sports facilities belonging to public and private enterprises, serving recreational purposes. has not been observed. When the statistical data, the sub-dimensions of our study and the output quality scores of the participants according to age were examined, it was determined that there was a significant difference between the groups. Likewise, when the sub-dimensions of the study and the differentiation status of the participants according to their educational status were examined, it was found that there was a significant difference. When the sub-dimensions of the study and the differentiation status of the participants according to the sports branch are examined, between the recreational sports services quality scores, output quality, interaction quality and physical environment quality, and when the sub-dimensions of the study and the differentiation status of the participants according to the sports year are examined, the general quality scores of recreational sports services and the output quality are examined. significant difference was found in the scores.