Periton diyalizi hastalarında COVID-19 pandemisinin kişisel hijyen davranışları ve peritonit görülme sıklığı üzerine etkisi
The effects of the COVID-19 pandemic on personal hygiene behaviors and the frequency of peritonitis in patients undergoing peritoneal dialysis
  1. Tez No: 763214
  2. Yazar: EZGİ ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU AŞICIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Kişisel hijyen davranışları, Peritonit, Periton diyaliz
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Periton Diyalizi (PD) hastalarında karşılaşılan en önemli komplikasyon peritonittir. Peritonitten korunmak için kişisel hijyen kurallarına uyulması çok önemlidir. COVID-19 (Koronavirüs Hastalığı 2019) salgını ise, kişisel hijyen davranışlarının iyileşmesine yol açmıştır. Bu çalışmada PD hastalarında COVID -19 pandemisinin kişisel hijyen davranışlarında yarattığı farkındalığı göstermeyi ve peritonit görülme sıklığı üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 52 PD hastası dahil edildi. Hastaların kişisel hijyen davranışlarını belirlemek için 15 soruluk anket uygulandı. Her hastanın medikal özgeçmişi, kronik hastalıkları, boy, kilo, eğitim durumu sorgulandı. Ayrıca hastaların COVID-19 öncesi ve sonrası hemogram ve biyokimyasal değerlerinin ortalamaları not edilerek, karşılaştırıldı. Peritonit geçiren hastaların kültür sonuçları ile üreyen mikroorganizmalar not edildi. Bulgular: COVID-19 pandemisi sonrası el yıkama sıklığı başta olmak üzere 11 kişisel hijyen davranışında anlamlı fark bulunmuştur (p0.05) (Tablo 12, 13). Gram (+) peritonit vaka oranlarında da düşüş izlenmiştir (Tablo 14). Pandemi sonrası, transfer seti bağlamadan önceki el yıkama sıklığı (p=0.014) ve çıkış yeri pansumanının günlük/gün aşırı yapılma sıklığı (p=0.026) (Tablo 16, 19) peritonit geçirmeyenlerde daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: COVID-19 pandemisi sonrası kişisel hijyen davranışında anlamlı oranda iyileşme ile buna bağlı olarak peritonit ve gram (+) mikroorganizmalar ile enfeksiyon oranlarında azalma gözlenmiştir. Çalışmamızda transfer seti bağlamadan önce el yıkama sıklığı ve çıkış yeri pansumanının günlük/gün aşırı yapılmasının peritonit riskini azalttığı gösterilmiştir. PD hastalarında kişisel hijyen davranışlarının geliştirilmesine yönelik eğitimler yaygınlaştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Peritonitis is the most important complication encountered in patients with Peritoneal Dialysis (PD). It is very important to follow the rules of personal hygiene to prevent peritonitis. The COVID-19 (Coronavirus Disease 2019) epidemic has led to the improvement of personal hygiene behaviors. In this study, we aimed to show the awareness created by the COVID -19 pandemic on personal hygiene behaviors in PD patients and to investigate the effect on the incidence of peritonitis. Materials and Methods: Fifty-two PD patients were included in our study.The personal hygiene behaviors of the patients were evaluated with a questionnaire consisting of 15 questions. The medical history, chronic diseases, height, weight and educational status of each patient were questioned. In addition, the averages of hemogram and biochemical values of the patients before and after COVID-19 were noted and compared. The culture results of the patients who had peritonitis and the microorganisms grown were noted.