8. sınıf öğrencilerinde depresif duygulanım, dürtüsellik ve agresyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between depressive affect, impulsivity and aggression in 8th grade students
  1. Tez No: 763266
  2. Yazar: HANDAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİSU NEHİR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Agresyon, Depresif Duygulanım, Dürtüsellik, Aggression, Depressive Affect, Impulsivity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada, 8. sınıf öğrencilerinde depresif duygulanım, dürtüsellik ve agresyon arasındaki ilişkinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi İstanbul'da yaşayan n=64 kız ve n=78 erkek katılımcı oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada Barratt Dürtüsellik Ölçeği, Buss Perry Agresyon Ölçeği, Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Uygulanan istatistiksel analiz sonucuna göre, öğrencilerin depresyon düzeyleri artarken dürtüsellik düzeyleri ve dürtüselliğin alt boyutu olan dikkat eksikliği dürtüselliği, motor dürtüsellik ve plan yapamama düzeyleri artmaktadır. Öğrencilerin depresyon düzeyleri arttıkça saldırganlık düzeyleri ve saldırganlığın alt boyutları olan fiziksel saldırganlık, öfke ve düşmanlık düzeyleri artmaktadır. Öğrencilerin dürtüsellik düzeyleri arttıkça saldırganlık ve alt boyutları olan fiziksel saldırganlık, öfke, düşmanlık ve sözel saldırganlık düzeyleri artmaktadır. Öğrencilerin dikkat eksikliği dürtüselliği düzeyleri arttıkça saldırganlık ve alt boyutları olan fiziksel saldırganlık, öfke, düşmanlık ve sözel saldırganlık düzeyleri artmaktadır. Öğrencilerin motor dürtüsellik düzeyleri arttıkça saldırganlık ve alt boyutları olan fiziksel saldırganlık, öfke, düşmanlık ve sözel saldırganlık düzeyleri artmaktadır. Öğrencilerin plan yapamama düzeyleri arttıkça saldırganlık ve alt boyutları olan fiziksel saldırganlık, öfke, düşmanlık ve sözel saldırganlık düzeyleri artmaktadır. Öğrencilerin cinsiyetlerine göre depresyon ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Kadın öğrencilerin depresyon ortalamaları erkek öğrencilerin ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksektir. Öğrencilerin cinsiyetlerine göre dürtüsellik toplam puan ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Kadın öğrencilerin dürtüsellik toplam puan ortalamaları erkek öğrencilerin ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksektir. Öğrencilerin cinsiyetlerine göre dürtüsellik alt boyutu plan yapamama ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Kadın öğrencilerin plan yapamama ortalamaları erkek öğrencilerin ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksektir. Öğrencilerin cinsiyetlerine göre saldırganlık toplam puan ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur Kadın öğrencilerin saldırganlık toplam puan ortalamaları erkek öğrencilerin ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksektir. Öğrencilerin cinsiyetlerine göre saldırganlık alt boyutu öfke ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Kadın öğrencilerin öfke ortalamaları erkek öğrencilerin ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksektir. Öğrencilerin cinsiyetlerine göre saldırganlık alt boyutu düşmanlık ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Kadın öğrencilerin düşmanlık ortalamaları erkek öğrencilerin ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksektir. Öğrencilerin cinsiyetlerine göre diğer ortalamalar arasında anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the relationship between depressive affect, impulsivity and aggression in class students. The sample of the study consisted of n=64 female and n=78 male participants living in Istanbul. In the research, Barratt Impulsivity Scale, Buss Perry Aggression Scale, Depression Scale for Children were applied. According to the results of the applied statistical analysis, while the depression levels of the students increased, the levels of impulsivity and the levels of attention deficit impulsivity, motor impulsivity and inability to plan, which are the sub-dimensions of impulsivity, increased as well. As students' depression levels increased, their levels of aggression and the levels of physical aggression, anger, and hostility, which are the sub-dimensions of aggression, increased. As the impulsivity levels of the students increased, the levels of aggression and its sub-dimensions of physical aggression, anger, hostility and verbal aggression increased. As the attention deficit impulsivity levels of the students increased, the levels of aggression and its sub-dimensions of physical aggression, anger, hostility and verbal aggression increased. As the motor impulsivity levels of the students increased, the levels of aggression and its sub-dimensions of physical aggression, anger, hostility and verbal aggression increased. As the students' inability to plan increased, the levels of aggression and its sub-dimensions of physical aggression, anger, hostility and verbal aggression increased. The difference between the depression averages according to the gender of the students was found to be significant. The depression averages of the female students were significantly higher than the averages of the male students. The difference between the average scores of impulsivity according to the gender of the students was found to be significant. The total score averages of the female students were significantly higher than the average of the male students. According to the gender of the students, the difference between the impulsivity sub-dimension of the inability to plan was found to be significant. The average of female students who were not able to plan was significantly higher than the average of male students. The difference between the average scores of aggression total scores according to the gender of the students was found to be significant. The mean of aggression total scores of female students was significantly higher than the average of male students. The difference between the anger averages of the aggression sub-dimension according to the gender of the students was found to be significant. The anger averages of the female students were significantly higher than the averages of the male students. According to the gender of the students, the difference between the hostility averages of female students were significantly higher than the averages of male students. There was no significant difference between the other averages according to the gender of the students.