İklim değişikliğinin Doğu Afrika üzerindeki etkileri: Mücadeleye yönelik politika seçenekleri
The effects of climate change on East Africa: Policy options towards combating
  1. Tez No: 763268
  2. Yazar: MUHUDİN MOHAMED SAHAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE SAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, İklim adaleti, Yenilenebilir enerji kaynakları, Doğu Afrika, Somali, Etiyopya, Cibuti, Eritre, Kenya, Climate change, Climate justice, Renewable energy sources, East Africa, Somalia, Ethiopia, Djibouti, Eritrea, Kenya
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
İklim değişikliği, doğal değişimler ya da insan faaliyetleri neticesinde zaman içinde ortaya çıkan iklimsel değişiklikler olarak günümüzde karşı karşıya kalınan önemli sorunlardan biridir. İklim değişikliğinin; tarım sektörü, su kaynakları, ormanlar, biyolojik çeşitlilik, hava kirliliği, sağlık, kıyı yönetimi gibi birçok alanda olumsuz etkileri bulunmaktadır. Buzullarda meydana gelen erime, deniz suyu seviyelerinin yükselmesine neden olurken, yükselen sular yaşam koşullarını oldukça zorlaştırmaktadır. Çalışmada, iklim değişikliğinin yarattığı olumsuzlukların özellikle Doğu Afrika üzerine olası etkileri incelenmiştir. İklim değişikliği Doğu Afrika'yı sıcaklık artışı, tarımsal ürünlerde verim azalması, su sıkıntıları, kuraklık ve çölleşmeye ilişkin ciddi boyutlara ulaşan sorunlar özelinde etkilemektedir. İklim değişikliğine ilişkin küresel emisyon miktarları göz önüne alındığında bölgenin emisyon oranlarına katkısı çok sınırlı düzeylerde kalmaktadır. Bu durumda sorunun adalet boyutuyla ilgili hususlarını gündeme getirmektedir. İklim değişikliği ile mücadeleye yönelik azaltım ve uyum politikaları göz önünde bulundurulduğu zaman Doğu Afrika'nın ciddi bir yenilenebilir enerji potansiyeli mevcuttur. Bu kapsamda Doğu Afrika'nın yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanması elzemdir. Ancak yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinde gerekli teknolojik ve finansal desteklerin bu ülkelere sağlanması ise sorunun adalet boyutunun bir parçası olarak ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Climate change is one of the important problems faced today as climatic changes arising over time as a result of natural changes or human activities. Climate change has negative effects in many areas such as agricultural sector, water resources, forests, biodiversity, air pollution, health, coastal management. Melting in glaciers causes sea water levels to rise, while rising waters make living conditions quite difficult. In the study, the possible effects of climate changes on the world and especially on East Africa were examined. Climate change is affecting East Africa in terms of temperature increase, decrease in yield in agricultural products, water shortages, drought and desertification related problems. Considering the global emission amounts related that cause climate change, the contribution of the region to emission rates remains at very limited levels. In this case, it raises issues related to the fairness dimension of the event. Considering the mitigation and adaptation policies aimed at combating climate change, East Africa has a serious renewable energy potential. In this context, it is essential for East Africa to benefit from renewable energy sources. However, the provision of the necessary technological and financial support to these countries during the transition to renewable energy should be considered as part of the justice dimension of the condition.