Kelâmda yaratılış nazariyeleri
Creation theories of the kalam
- Tez No: 763278
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SALİH GEÇİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Yaratılış, Tafra, Teceddüd-i Emsâl, Tevellüd, Kozmoloji, Kümûn- Zuhûr, Creation, Leaping, Tajaddud al-amthal, Causation, Cosmology, Latency-emergence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelâm ve İtikadî İslâm Mezhepleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kelâm âlimleri hicri birinci asırdan itibaren akaid alanı ile ilgilenmiş bunun yanında evreni ve unsurlarını tanımaya yönelik çabalar sarf etmişlerdir. Kozmolojiye dair diğer dini grupların sorularına cevap verdiği gibi kendi bünyesinde özgün fikirler ortaya koymuşlardır. Yoğun fikirler ile sonuçlanan tartışmalar kelâm ilminin zenginliğini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Kozmoloji alanında akla gelen ilk konu yaratılıştır. Yaratılış konusu hem Yüce Yaratıcı'yı hem de evreni tanıma açısından son derece önemlidir. Allah - Âlem münasebetini anlamlandırmada kilit noktasını oluşturan yaratılışın keyfiyeti ve mahiyeti hakkında günümüze kadar ulaşan birçok görüş vardır. Bu tez çalışmasında kelâmcıların yaratılışa bakış açılarını ve bu alanda meydana gelen tartışmaları ele almak amaçlanmıştır. Giriş bölümünde yaratılış kelimesinin etimolojik tahlili yapılmıştır. Ayrıca kelâmcıların ve dil bilimcilerin yaratılış kelimesine yükledikleri anlamlar incelenmiştir. Gelişme bölümünde ise kümûn – zuhûr, tafra, teceddüd-i emsâl ve tevellüd konuları çalışılmıştır. Kümûn – Zuhûr evrenin ilk yaratılışı hakkında; Tafra ve Tevellüd ise varlığın hareketinin yaratılışı hakkında fikir beyan etmektedir Her biri genel kabule aykırı olan görüşler olup derin tartışmalara ortam hazırlamıştır. Teceddüd-i Emsâl ise yaratılışın devamlılığı ile ilgili bir takım düşüncelere yer verir. Bu dört yaratılış nazariyesi detaylı incelendiğinde evreni yoktan yaratan ve evrene her an müdahale eden tek bir yaratıcının varlığı gerçeğine ulaşılmaktadır. Ayrıca ele alınan bu konular günümüz gündemini de işgal eden Determinizm, Deizm, Materyalizm ve Ateizm akımlarına cevap vermektedir.
Özet (Çeviri)
Kalām theologians have been interested in the field of akāıd since the first century A.H., and they have made efforts to understand the universe and its elements. Besides addressing inquiries about cosmology from other religious groups, they put forward original ideas within their own body. The discussion that resulted in intense ideas underlines the richness of the science of Kalam once again. In the study of cosmology, the first issue that comes to mind is“creation.”In terms of understanding both the supreme creator and the cosmos, the notion of creation is crucial. Several viewpoints have been expressed on the characteristics and nature of creation, which is crucial to comprehending the relationship between Allah and the universe. The purpose of this study is to explore the opinions of the mutakallimūn who are opposed to creation, as well as the debates in this field. The etymological examination of the word creation was done in the introduction chapter. In addition, the meanings attributed to the word creation by the mutakallimūn were examined. In the body part, the subjects of latency-emergence, leaping, tajaddud al-amthal, and causation are investigated. The latency-emergence is about the first creation of the universe, whereas leaping and causation is related to the creation of the movement of the being. Each of them is an opposing viewpoint to the mainstream consensus and has created an atmosphere conducive to in-depth debate. Tajaddud al-amthal, on the other hand, includes some thoughts about the continuity of creation. When these four creation theories are thoroughly explored, it becomes clear that there is only one creator, who created the universe from nothing and intervenes in it at all times. Furthermore, the arguments discussed are in response to the current trends of determinism, deism, and atheism that occupy today's agenda.