Celâleyn tefsiri'ndeki hadislerin tespiti ve değerlendirilmesi (Bakara Sûresinden En'âm Sûresine kadar)
Determination and evaluation of the hadith in jalayn's commentary (from Bakara Period to En'âm Period)
- Tez No: 763336
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH AGİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Tespit, Celâleyn, Mahallî, Süyûtî, Hadith, Detection, Jalalayn, Mahalli, Suyuti
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Üzerinde çalıştığımız konu, Celâlüddîn el-Mahallî ve Celâlüddîn es-Süyûtî'nin yazmış oldukları Celâleyn Tefsiri'nin, Bakara suresi ile En'âm suresi arasındaki surelerde kullanılan hadislerin tespiti ve değerlendirilmesidir. Tezimizin birinci bölümünde Celâlüddîn el-Mahallî ve Celâlüddîn es-Süyûtî'nin hayatlarından ve eserlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde ise Celâleyn Tefsiri'nin, Süyûtî'nin kaleme almış olduğu bölümde, Bakara suresi ile En'âm suresi arasındaki (En'âm dahil) kısımda geçen hadislerin tespit ve değerlendirilmesi yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın asıl bölümünü oluşturan hadisler verildikten sonra, hadis alimlerinin o hadis hakkındaki değerlendirmelerine başvurulmuştur. Bu değerlendirmeler çerçevesinde çoğunluğun görüşüne göre o hadis hakkında bir karar verilmeye çalışılmıştır. Söz konusu bölümde geçen hadislerin tamamı incelendikten sonra, genel bir değerlendirme yapılarak varılan sonuçlar ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject we are working on is the determination and evaluation of the hadiths used in the Surahs between the Surah Al-Baqara and the Surah An'am of the Celâleyn Tafsir written by Celâlüddîn al-Mahalli and Celâlüddîn es-Süyûtî. In the first part of our thesis, the lives and works of Celâlüddîn el-Mahalli and Celâlüddîn es-Süyûtî are mentioned. In the second part, in the part of Celâleyn Tafsiri, written by Süyûti, it has been tried to determine and evaluate the hadiths in the section between Sura al-Baqara and Surah En'am (including En'am). After the hadiths, which constitute the main part of our study, were given, the evaluations of hadith scholars about that hadith were consulted. Within the framework of these evaluations, it was tried to make a decision about that hadith according to the opinion of the majority. After examining all of the hadiths in the aforementioned section, a general evaluation was made and the conclusions reached were revealed.