Sivas Ziyabey Yazma Eser Kütüphanesi 6728 numaralı şiir mecmuası
Poetry anthology numbered 6728 which is in Sivas Ziyabey Manuscript Library
- Tez No: 763337
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZDEMİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Edebiyatı, mecmua, şiir mecmuaları, Sivas Ziyabey Yazma Eser Kütüphanesi, Classical Turkish Literature, Journal, Poem Journals, Sivas Ziyabey Manuscript Library
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Mecmualar, edebiyat dünyası için oldukça nadide parçalardır. Döneminde yaşamış olan şairlerin şiirlerini bir araya getirerek bir seçki oluşturan derleyiciler, dönemin edebî zevkini gözler önüne serer. Bununla birlikte daha önce adı duyulmamış, eserinden söz edilmemiş şairlerin varlığına da şahitlik eder. Böylece bu şairlerin ilim alemine tanıtılmasında da öncülük eder. Bu çalışma esnasında öncelikle mecmuaların genel özelliklerinden bahsedilip ardından Sivas Ziyabey Yazma Eser Kütüphanesi 6728 numarada kayıtlı olan şiir mecmuasının incelemesi yapılmıştır. Var olan dîvânlarda bulunmayan şiirlerin tespiti yapılarak inceleme kısmına eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Journals are very rare pieces for the whole world. Compilers, who create a selection by bringing together the poems of poets who lived in their period, reveal the literary taste of the period. In the meantime, it also witnesses the existence of poets whose names have not been heard before and whose works have not been mentioned. Thus, it leads the way in the introduction of these poets to the world of education. During this study, at first, the general features of the journals were mentioned and then the poetry journal registered at Sivas Ziyabey Manuscript Library number 6728 was examined. The poems that had not been found in the existing divans were determined and added to the analysis section.