Celaleyn Tefsiri'nde Garibü'l-Kur'an örnekleri
The examples of Gharib al-Qur'an in the exegesis of al-Celaleyn
  1. Tez No: 428190
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM SÜSLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, âyet, garîb, garâbet, Qur'an, verse, gharîb, weirdness
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
İnsanlığa gönderilmiş son kitap olan Kur'ân-ı Kerîm daha nazil olmaya başladığı ilk andan itibaren iman eden ve etmeyen bütün muhatapları tarafından takip edilmiş ve manası ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Kur'ân-ı Kerîm Arapça bir kitap olmasına rağmen Araplar tarafından anlaşılmayan kısımları olmuştur. Bunların bazısı bir cümle, bazısı da cümledeki bir kelime olarak kapalılığı sebebiyle anlaşılamamıştır. İşte bu tez çalışmasıyla, Yüce Kitabımızın anlaşılamayan ya da yanlış anlaşılmaya müsait olan yönlerini aydınlatan Kur'ân İlimleri'nden biri olan Garîbü'l-Kur'ân İlmi ile garîb kabul edilen Kur'ân kelimelerinden bir kısmını ele almış bulunuyoruz. Bunu da yine gerek ülkemizde, gerekse tüm İslam Âlemi'nde yaygın olarak okunan ve okutulan Celâleyn Tefsiri'ndeki garîb kelimelerin açıklamalarından yola çıkarak yapmaya gayret ettik. Bu veciz eseri telif eden Celâleddîn el-Mahallî ve Celâleddin es-Süyûtî ile ortaya çıkardıkları Celâleyn Tefsiri'nden de kısaca bahsetmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
The last holy book sent to humanity, Qur'an has been followed by all its interlo-cutors, whether believers or unbelievers, for the very first moment its revelation started and has drawn attention onto itself with its meaning. Although in Arabic, Qur'an has certain parts that are unintelligible to Arab people. This may be because of the hidden meaning of a word or of a sentence. In this thesis, I have dealt with one of the Qur'anic learnings, the Learning of Gharîbü'l Qur'ân, whichenlightens the unintelligible aspects of our Lofty Book or its aspects that are liable for misunderstanding and with some of the Qur'anic words that are regarded as Gharib. And I have made an effort to carry out this study from the inter-pretations and explanations of the word gharib in the Celaleyn Commentary on the Qur'an, whichis widely read and made to be read both in our country and in the entire Islamic world. I have also given a brief account of the writers of this concise work, Celâleddîn el-Mahallî and Celâleddin es-Süyûtî and of the Celaleyn Commentary on the Qur'an.