Ekonomik karmaşıklık ve gelir eşitsizliği: Çin vakası
Economic complexity and income inequality: The case of China
- Tez No: 763388
- Danışmanlar: PROF. DR. ALTUĞ YALÇINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Karmaşıklaşma, Gelir Eşitsizliği, Çin Büyüme Modeli, Ekonomik Kalkınma, Economic Complexity, Income Inequality, Chinese Growth Model, Economic Development
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tezin konusu, Çin'in 1978'de başlayan reform dönemi süresince deneyimlediği ekonomik karmaşıklaşma süreci ve buna eşlik eden yüksek gelir eşitsizlikleridir. Bu konu bir vaka çalışması analiziyle ele alınmaktadır. Çalışma, cevaplamayı amaç edinmiş iki sorunun etrafında çerçevelenir. Çin'in reform dönemi boyunca ürettiği malların içeriği ve dolayısıyla üretken yapısı“Çin büyüme modeli”tartışmalarına nasıl bir boyut katabilir? Reform dönemi boyunca yüksek büyüme oranlarına eşlik eden artan miktarlarda gelir eşitsizlikleri, Çin'in üretken yapısı gözlemlenerek açıklanabilir mi? Çin deneyimi başlangıçta nüfusun çoğunluğunun tarımda istihdam edildiği, özel girişimin mevcut olmadığı, dışa kapalı bir ekonominin, zaman içerisinde daha karmaşık mallar üretmeye başlayarak nasıl kalkınabileceğini göstermektedir.“Çin büyüme modeli”bu açıdan bakıldığında gelişmekte olan bir ülkenin ekonomisindeki üretken bilgi ve yetenek miktarını yoğunlaştırarak karmaşıklaşan bir ekonomik büyüme modeli olarak değerlendirebilir. Çin gibi yüksek miktarlarda gelir eşitsizlikleriyle tanımlanan bir ekonominin karmaşıklaşma sürecindeki üretken yapısı ek olarak gelir eşitsizliklerini açıklamak için kullanışlıdır. Çin deneyimi gösteriyor ki ekonomik kalkınma dönemi boyunca artan gelir eşitsizlikleri ekonomik karmaşıklık yaklaşımı ile açıklanabilir. Çin'in kendine has kurumsal ve ekonomik yapısı daha karmaşık bir ekonomiye gitmenin tek bir yolu olmadığını ortaya koydu. Çin'in kurumsal devlet yapılanması ve yukarıdan aşağıya hiyerarşik yapısı ekonomik karmaşıklaşma sürecinde de kendini gösterdi. Heterojen karmaşıklaşma, işgücü hareketliliğinde kısıtlamalar ve işgücü tabanlı olmayan bir sendika yapısıyla beraber daha karmaşık bir ekonomi haline geldi. Böylece ekonomik karmaşıklaşma döneminin benzer diğer ülkelerde ortaya çıkardığı gelir dağılımının daha adaletli dağılmasını sağlayan mekanizmalar Çin'de henüz ortaya çıkamadı.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the process of economic complexity and the accompanying high-income inequalities that China experienced during the reform period that started in 1978. This topic is addressed through a case study analysis. The study is framed around two questions that aim to answer. What dimension can the content of the goods produced by China during the reform period, and thus the productive structure, add to the discussions on the“Chinese growth model”? Can the rising amounts of income inequalities accompanying high growth rates during the reform period be explained by observing China's productive structure? The Chinese experience indicates how an initially closed economy, in which the majority of the population was employed in agriculture and there was no private enterprise, could develop over time by starting to produce more complex goods. From this point of view, the“Chinese growth model”can be evaluated as an economic growth model that becomes more complex by intensifying the amount of productive knowledge and talent in a developing country's economy. The complex productive nature of an economy such as China, which is characterized by large income inequalities, is additionally useful for explaining income inequalities. The Chinese experience indicates that increasing income inequalities during the economic development period can be explained by the economic complexity approach. China's unique institutional and economic structure has revealed that there is no single way to be a more complex economy. China's institutional state structuring and top-down hierarchical structure also showed themselves in the process of economic complexity. It has become a more complex economy with heterogeneous complexity, restrictions on labor mobility, and a non-worker-based union structure. Thus, the mechanisms that ensure a more equitable distribution of income distribution that the period of economic complexity created in other similar countries has not yet emerged in China.